UWAŻAJ na to jedzenie! Może powodować problemy zdrowotne

Zdjęcie ilustracyjne. ŹRÓDŁO: zoznam.sk

TREBIŠOV – Eksperci Państwowej Administracji Weterynarii i Żywności zwracają uwagę na produkt mięsny, który pojawił się na rynku. Może to powodować nieprzyjemne problemy zdrowotne dla klientów, którzy kupili ten produkt i go konsumują. Czy masz jakieś w domu?

Konkretnie jest to produkt „Baza KINGA na klopsiki 500g KINGA”, mrożona, partia 28.04.2022, DMT 27.10.2022, dostawca Kispatak 2000 KFt., Sárospatak Wesselényi út. 20/C, 3950 Węgry, kraj pochodzenia Polska, producent Zakład przetwórstwa Místní „RASKO”, R. Skorzycki spółka jawna, Witosa 5, 97-226 Zelechlinek, PL numer homologacji 10160306.” Ten produkt pojawił się na półkach sklepu spożywczego we wsi Svätuše w powiecie Trebišov.

Podczas kontroli eksperci z Regionalnego Urzędu ds. Weterynarii i Żywności w Trebiszowie pobrali próbkę, dzięki której stwierdzili obecność Salmonelli typhimurium w produkcie. Inspektorzy niezwłocznie przystąpili do wycofania tego produktu ze sprzedaży i powiadomili wszystkie osoby, które mogły go zakupić.

Przenieś mięso na klopsiki.
Przenieś mięso na klopsiki. Źródło: TASR / František Iván

Salmonella Typhimurium to salmonella, która wraz z Salmonella Enteritidis jest „Inwazyjna salmonella, ponieważ salmonelloza wywoływana przez te serotypy jest jedną z najczęstszych i najpoważniejszych infekcji przenoszonych przez żywność u ludzi” informować pracowników Państwowa Administracja Weterynarii i Żywności.

Salmonella to choroba, w której „Osoba dotknięta chorobą odczuwa nudności, bóle brzucha, często wraca, cierpi na silną biegunkę i gorączkę, która może przeplatać się z dreszczami. Małe dzieci, osoby starsze, ale także osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardzo podatne na tę chorobę. Jeśli lekarz potwierdzi salmonellozę, powinni stosować się do ich zaleceń dietetycznych i higienicznych.Bakterie salmonelli przeżywają w przewodzie pokarmowym przez kilka tygodni po ustąpieniu choroby i mogą zarazić się inni członkowie rodziny.” eksperci Państwowej Administracji Weterynarii i Żywności poinformowali o tym na swojej stronie internetowej.

Dodali, że bakteria ta najczęściej występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego, „Na przykład mięso lub jajka. Salmonella może być również obecna w każdym niedogotowanym jedzeniu. Największe zagrożenie stwarza mięso, mięso mielone, produkty mięsne, mięsne i drobiowe, jaja suszone lub surowe, produkty jajeczne (takie jak majonez, pieczywo i wyroby cukiernicze nadziewane, różne kremy), lody (zawierające składniki mleczne), owoce morza – gotowane skorupiaki i mięczaki, żywe małże i ślimaki – takie jak małże, ostrygi, sery, masło i śmietana wytworzone z mleka surowego lub poddanego obróbce w temperaturze poniżej pasteryzacji. Salmonella może być również zanieczyszczona przez żywność pochodzenia niezwierzęcego przeznaczoną do bezpośredniego spożycia: kiełkujące nasiona, pokrojone owoce, niepasteryzowane soki owocowe i warzywne. » Dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co jesz i odpowiednio podgrzewać mięso.

Morton Nicholls

„Zagorzały miłośnik zombie. Praktyk mediów społecznościowych. Niezależny przedsiębiorca. Subtelnie czarujący organizator”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *