Czy rozmiar ma znaczenie? Ale to jest kaliber! – Zdrowa żywność – Zdrowie

Być może spotkałeś się już z terminem „kaliber” w dziale owocowo-warzywnym sklepu, a nawet jeśli nie, to na pewno zauważyłeś, że ten sam rodzaj owoców lub warzyw można znaleźć w sklepie w różnych rozmiarach. co to jest „kaliber”. . Ale czy od tego zależy wartość odżywcza owoców lub warzyw? Innymi słowy, im większe jabłko, tym zdrowsze?



Zdjęcie:

Jest to średnica największego obszaru w przekroju poprzecznym owocu lub warzywa i jest zwykle wyrażana w milimetrach. Wielkość jest ważnym czynnikiem przy klasyfikacji owoców i warzyw.




Jest to ważna cecha jakości owoców i warzyw i oznacza wielkość lub średnicę wybranego owocu. Jest to średnica największego obszaru w przekroju poprzecznym owocu lub warzywa i jest zwykle wyrażana w milimetrach. Wielkość jest ważnym czynnikiem przy klasyfikacji owoców i warzyw. Jest to również istotne w określaniu wartości rynkowej i preferencji konsumentów w odniesieniu do owoców i warzyw. Informacje te najczęściej znajdują się na etykiecie.

Jak to wygląda w praktyce?

Owoce i warzywa są ogólnie podzielone na różne kategorie wielkości w zależności od ich wielkości. Weź przykład z jabłek. Mniejsze kawałki są częściej wykorzystywane do przetwarzania na różne produkty jabłkowe, większe kawałki trafiają na lady do świeżej konsumpcji. Ogórki podobnie dzieli się ze względu na średnicę, przy czym mniejsze kawałki służą do konserwowania, a większe jako świeże – do bezpośredniego spożycia.

Co wpływa na kaliber?

Wielkość owoców i warzyw zależy od różnych czynników. Wpływ mają genetyka, warunki środowiskowe, w których roślina jest uprawiana, ale także stosowanie niektórych nawozów i metody nawadniania. Są to wszystkie czynniki, które mogą mieć wpływ na rozmiar produktu końcowego. Ważne jest również, aby wiedzieć, na jakim etapie dojrzałości znajduje się owoc lub warzywo. Określone rodzaje owoców i warzyw są celowo uprawiane ze względu na ich charakterystyczny większy lub mniejszy rozmiar, w zależności od wymagań rynku lub zwyczajów kulturowych regionu.

Wolicie większe czy raczej mniejsze jabłka? Zdjęcie: SHUTTERSTOCK

jabłka, wielkość, owoce, jabłka, Wolicie większe czy raczej mniejsze jabłka?

Czy większe równa się lepsze?

To nie do końca prawda. Konsumenci mają zwykle różne preferencje, jeśli chodzi o wielkość owoców i warzyw. Na przykład ktoś może postrzegać mniejsze kawałki jako słodsze lub smaczniejsze, podczas gdy większe kawałki są uważane za bardziej korzystne pod względem stosunku ceny do ilości. Mówiąc najprościej, niektórzy konsumenci wolą mniejsze mandarynki, podczas gdy inni lubią cieszyć się naprawdę mięsistymi kawałkami. Tak samo jest z jabłkami, winogronami czy pomidorami. W końcu wiemy, jak popularne stały się w ostatnich latach małe pomidorki koktajlowe!

Wartość odżywcza

Wielkość produktu niekoniecznie wpływa na jego jakość czy wartość odżywczą. Owoce i warzywa, duże i małe, mogą być równie pożywne i smaczne. Jednak pytaniem może być wtedy, ile owoców lubimy spożywać w porcji. Jedną rzeczą jest zjedzenie 90-gramowego jabłka, a zupełnie inną zjedzenie ogromnego 250-gramowego kawałka. Część. Różnica kalorii może być trzykrotna. Niektóre przepisy wymagają użycia małych ogórków, podczas gdy inne używają dużych, pokrojonych w plasterki ogórków.

Rozmiar produktu nie musi mieć wpływu na... Zdjęcie: SHUTTERSTOCK

jabłko, lustro, jabłka, rozmiar, owoc Wielkość produktu niekoniecznie wpływa na jego jakość czy wartość odżywczą.

Czy rozmiar ma dla Ciebie znaczenie?

To zawsze zależy od naszych preferencji. Jeśli lubimy małe jabłka, bo zawsze mieszczą się w kieszeni i zawsze możemy je mieć pod ręką, z tym, że nasycają nas „tylko tyle”, logicznie przerzucimy się na mniejsze kawałki. Jeśli ktoś jest „mistrzem jabłek”, kupi większe kawałki. Oczywiście zależy to również od konkretnej odmiany, ponieważ charakteryzują się różną kwasowością, słodyczą czy kruchością. Zależy to również od formy, w jakiej chcemy spożywać dany owoc lub warzywo. Jeśli dajemy jabłka na ciasto lub do robienia musu jabłkowego, rozmiar nie ma znaczenia i preferujemy te, które są najbardziej przystępne cenowo. Jeśli przygotowujemy jabłka na jednodniową wycieczkę lub wizytę na ważnej imprezie, będziemy szukać dużych i pięknych kawałków. To samo należy zrobić z innymi rodzajami owoców i warzyw. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na wielkość owoców i warzyw, które sprzedawane są na sztuki – a nie tradycyjnie na wagę. Tam może być ważne, aby skupić się na tych danych, zwłaszcza jeśli lubimy robić zakupy w niskich cenach.

Joy Perry

„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *