TEST: Nowe „polskie” ciasteczka Opavia zawierają więcej wody niż oryginalne czeskie ciasteczka

„Najlepsze składniki. Najwyższa jakość” – głosi stare opakowanie tradycyjnych biszkoptów Opavia produkowanych w Czechach. Jest mała, ale istotna różnica w nowym haśle: „Tradycyjna receptura. Jakość”. Zatem jakość nie jest już „najwyższa”, a producent, którym jest międzynarodowy Mondelēz, nie wspomina o surowcach.

Wyniki testu

Porównanie starych i nowych ciasteczek przeprowadzone przez iDNES.cz i akredytowane laboratorium MF DNES pokazuje, że różni się nie tylko opakowaniem, ale także zawartością. Ciastka opawskie produkowane w Polsce zawierają znacznie więcej wody niż te produkowane w podopawskich fabrykach. W laboratorium zmierzono wilgotność grzybów „czeskich” na poziomie 5,10 gramów na sto gramów, nowych 9,36 gramów.

„Najtańszym surowcem jest woda, która dodaje wagi. Różnica nie jest niewielka” – mówi Jan Pivoňka z Uniwersytetu Chemii i Technologii w Pradze, który pracuje również w laboratoriach Eurofins, które porównywały oba produkty. Zróżnicowana była także zawartość węglowodanów, popiołów, tłuszczu i energii. Różnice te nie były jednak znaczące.

Pivoňka zwraca uwagę, że na zawartość wilgoci mógł mieć wpływ fakt, że minimalny okres przydatności do spożycia badanej próbki czeskich biszkoptów wynosił do kwietnia 2014 r., a zatem miał ponad rok. Producent również o tym wspomina.

Porównanie plików cookie

Akredytowane laboratorium porównało próbki tradycyjnych ciasteczek Opavia, które są obecnie w sprzedaży, z tymi, których produkcja została potwierdzona w Republice Czeskiej. Ich okres przydatności do spożycia upłynął w kwietniu 2014 r. Nowe ciasteczka zawierają łącznie więcej tłuszczu, mniej popiołu (niespalonych minerałów), węglowodanów i białek. Wartość energetyczna również była niższa. Różnice te nie były jednak istotne, obie próbki różniły się istotnie wilgotnością. Znacznie wyższy był w przypadku wyrobów wyprodukowanych w Polsce.

„Różnice w wilgotności wynikają z diametralnie różnej świeżości analizowanych próbek. Nie można porównywać świeżo upieczonego biszkoptu z takim, którego data przydatności do spożycia minęła już półtora roku i prawdopodobnie też była przechowywana w innych warunkach. , podobnie jak w przypadku ciasteczek Opavia zrobionych z Opavy w Twoim teście. Zawartość wilgoci w produkcie po zapakowaniu nie jest stała i zmienia się w zależności od użytego materiału opakowaniowego i warunków jego przechowywania” – odpowiedział rzecznik firmy Mondelēz Lukáš Hora, stwierdzając, że materiał opakowaniowy nie uległ zmianie po przeprowadzce do Polski.

Zdaniem Pivoňy tak długie okresy naprawdę mogą mieć wpływ na zawartość wody nawet w starannie zapakowanych i trwałych produktach. Jednocześnie zaznacza jednak, że różnica nie jest niewielka i tuż przed przeniesieniem produkcji do Jarosławia producent zmienił także informację na opakowaniu.

Mondelēz uzasadnia to zmianą metody obliczeń. Jednak zdaniem Pivoňy fakt, że wyższa wilgotność powietrza zbiega się ze zmianą deklarowanych wartości, wskazuje raczej na to, że zmienił się także sam produkt. „Potwierdzono, że nowe grzyby są inne i nie chodzi tylko o inny sposób liczenia” – dodaje ekspert.

Z wyników testów nie można natomiast wyciągnąć wniosku, że zmieni się sama receptura, co zawsze podkreślał Mondelēz. Według Pivoňki wyższa zawartość wody może wynikać także z różnicy w procesie technologicznym, np. z krótszego lub dłuższego czasu smażenia.

Na początku tego roku firma Mondelēz przeniosła produkcję tradycyjnych ciasteczek Opavia do Jarosławia. Konsumenci zaczęli następnie narzekać, że nowe ciasteczka smakują i wyglądają inaczej (Przeczytaj więcej tutaj). Producent przyznał wówczas pod presją, że miejsce produkcji uległo zmianie. Jeszcze wcześniej firma zmieniła także część wartości wymienionych na opakowaniach.

Degustacja ciasteczek redakcyjnych (19.10.2015):

Ida Richards

„Total twitterowy guru. Maven zombie. Myśliciel przez całe życie. Hardcore alkoholowy ninja. Przyszły idol nastolatków”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *