Wskazała, że obecny dramatyczny wzrost cen żywności tworzy przyczółek dla oszustw i fałszerstw. Większość z nich trafia do zbiorowego żywienia, problematyczna jest również ich sprzedaż ambulatoryjna. Według niej PKS wzywa zatem do reformy urzędowej kontroli żywności i przeniesienia kontroli w zakresie żywienia zbiorowego z regionalnych dyrekcji zdrowia publicznego do regionalnych administracji weterynaryjnych i ds. żywności. Gminy muszą również zachować czujność i systematycznie zgłaszać organom kontrolnym sprzedaż ambulatoryjną.
Podkreśliła, że Republika Słowacka jest specyficzna z punktu widzenia organizacji urzędowej kontroli żywności, której kompetencje są podzielone między regionalne organy administracji weterynaryjnej i żywnościowej oraz regionalne organy zdrowia publicznego. Poprzednie przypadki wykazały, że jest to słaba skuteczność i szybkość identyfikowania i usuwania problematycznych produktów z rynku, zwłaszcza w gastronomii instytucjonalnej.
Do czasu, gdy organy kontrolne zidentyfikują, na podstawie wzajemnej komunikacji, zakłady, do których dostarczono problematyczną żywność, są one już spożywane od dłuższego czasu, a są to głównie produkty pochodzenia zwierzęcego – mięso, jaja czy nabiał produkty. Z tego powodu, zdaniem PKS, odpowiedzialność za urzędową kontrolę żywności w gminach powinna zostać przeniesiona na wojewódzkie administracje weterynaryjno-żywnościowe.
„Zakłady gastronomiczne to prawdziwa szara strefa pod względem jakości, pochodzenia i bezpieczeństwa używanej żywności. Obecna presja ekonomiczna na utrzymanie przystępnych cen żywności, ponieważ ceny surowców zwiększają ryzyko zwrócenia się podmiotów w kierunku surowców, które nie spełniają ich bezpieczeństwa i wymagania jakościowe.” W interesie ochrony konsumentów ważne jest zatem, aby kontrola urzędowa była jak najskuteczniejsza”, zadeklarował Daniel Poturnay, prezes PKS.
Według Venhartovej kolejnym problematycznym obszarem jest bezpośrednia sprzedaż żywności, zwłaszcza w północnych okręgach Słowacji, gdzie polscy dystrybutorzy łamią przestrzeganie wymogów higienicznych w transporcie, utrzymywanie łańcucha temperaturowego, a także etykietowanie. Jednocześnie samorządy lokalne są również zobowiązane do zgłaszania sprzedaży bezpośredniej do właściwej regionalnej administracji weterynaryjnej i żywnościowej.
„PKS zaleca, aby wszyscy operatorzy gastronomiczni, ale także konsumenci, kupowali produkty od sprawdzonych dostawców i zawsze sprawdzali pochodzenie dostarczanej żywności. W tych trudnych czasach równie ważne jest wspieranie ich słowackich dostawców, a tym samym utrzymanie zatrudnienia i wartości dodanej w naszym kraj.” podsumowuje Poturnay.
„Ninja z ekstremalnych podróży. Pisarz. Bezkompromisowy praktyk zombie. Fanatyk popkultury. Student”.