Podejrzana i niebezpieczna żywność pochodzi z Polski

Najczęściej produkty żywnościowe, które mają jakiś błąd lub są niebezpieczne, przyjeżdżają na Słowację z Polski. Oświadczył to Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Republiki Słowackiej Samuel Vlčan (powołany przez OĽANO) po zakończeniu posiedzenia Komisji Nadzwyczajnej Rady Narodowej (NR) Republiki Słowackiej ds. Rolnictwa i Środowiska.

Administracja biura kontroli

Celem komisji specjalnej był raport Najwyższej Izby Kontroli RP. Urząd stwierdził, że polska żywność jest najniebezpieczniejsza w całej UE. Vlčan zaznaczył, że wnioski polskiego organu dotyczące kontroli żywności produkowanej w Polsce są niezwykle poważne.

„Ustalenia potwierdzają, że w przypadku Polski jest to prawdopodobnie problem systemowy. Jest to kontrola rozłożona między trzy organy, a zatem statystyki, które posiadamy, potwierdzają, że najczęściej żywność zawierająca błędy lub niebezpieczna pochodzi z Polski” – powiedział Vlčan. .

W związku z zaistniałą sytuacją zaapelował do społeczeństwa o rozważenie zakupu żywności w Polsce. „Oczywiście zrobimy, co w naszej mocy. Zwiększymy intensywność kontroli żywności importowanej z Polski. Nie możemy przeprowadzać kontroli granicznych, bo byłoby to niezgodne z prawem europejskim, byłoby ograniczeniem swobodnego przepływu towarów. Ale zwiększymy kontrolę importowanej żywności na obszarach przygranicznych” – powiedział Vlčan.

Zwiększ kontrolę

Minister skontaktował się w tej sprawie z ministrem spraw wewnętrznych Romanem Mikulco (OĽANO), a także z ministrem finansów Igorem Matovičem (OĽANO). „Przeznaczymy dodatkowy personel i zasoby finansowe, aby w przyszłości przeprowadzić osiem razy więcej kontroli niż obecnie”.

Według Jarmili Halgašovej (SaS), członkini Komitetu ds. Rolnictwa i Środowiska RN SR oraz posłanki NR SR, Polska jest szczególnie dotknięta polską żywnością i tym raportem. Polska jest drugim co do wielkości dostawcą żywności na Słowację.

„Jako członek tej komisji poprosiłem o informację o przeprowadzonych kontrolach, na podstawie których stwierdziłem, że jedna trzecia kontroli żywności, które są dostarczane z Polski nie spełnia wymagań, w szczególności, że nie są kompletne dokumenty lub łamane są standardy higieny” – podkreśliła Halgašová.

Wyniki systemowe

Jednak to, co ją zaskoczyło, według niej, to wyniki systemu szybkiego ostrzegania i informacji, gdzie prawie wszystkie wyniki dotyczące mięsa drobiowego, które było mniej lub bardziej spożywane, również opierały się na naruszeniu wymagań mikrobiologicznych.

„Dużo żywności jest naprawdę importowane na Słowację z Polski, a oficjalna kontrola żywności nie ma uprawnień do fizycznej kontroli wszystkich tych produktów” – kontynuowała Halgašová. W trakcie komisji poprosiła Vlčana, by zwrócił się do Komisji Europejskiej o przedstawienie wyników audytu.

Skoncentruj się na mięsie drobiowym

Drugi wniosek został skierowany do Centralnego Dyrektora Państwowej Administracji Weterynaryjnej i Żywnościowej (ŠVPS) Republiki Słowackiej Jozefa Bíreša w celu zintensyfikowania kontroli dostaw polskiej żywności na Słowację, ze szczególnym uwzględnieniem mięsa drobiowego. Ten wykazuje najwięcej oznak naruszenia i występuje w dużych ilościach, głównie w zakładach żywienia zbiorowego.

„Żałuję, że słowaccy producenci produkują zgodnie z bardziej rygorystycznymi normami higienicznymi, są regularnie kontrolowani przez naszą oficjalną kontrolę żywności, ale nie są tak konkurencyjni. Na naszych półkach mamy bardzo dużo polskiego mięsa drobiowego i chciałbym, aby te produkty również spełniały normy higieniczne i wymogi bezpieczeństwa. Aby nie konkurowali z naszymi wysokiej jakości słowackimi produktami tylko ceną” – dodała Halgašová.


nie zaniedbuj

Inflacja wywołała walkę o konsumentów w Europie Środkowej, rządy walczą o środki


Morton Nicholls

„Zagorzały miłośnik zombie. Praktyk mediów społecznościowych. Niezależny przedsiębiorca. Subtelnie czarujący organizator”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *