Większość ludzi uważa, że zupy błyskawiczne nie są tak naprawdę zdrową żywnością, ale nie są też szczególnie szkodliwe. Ale rzeczywistość jest inna. Przekonaj się, jak te szybkie zupy naprawdę wpływają na nasze zdrowie.
Zawierają szkodliwe konserwanty
Butylowany hydroksyanizol (BHA) A t-butylohydrochinon (TBHQ) to główne konserwanty zawarte w tych produktach spożywczych, zwłaszcza w popularnych „wifonach”. Substancje te trzykrotnie wydłużają minimalny okres przydatności do spożycia zup, ale mogą działać jako substancje potencjalnie rakotwórcze, jeśli są spożywane w sposób długotrwały i masowy. Mówiąc dokładniej, mogą zakłócać funkcjonowanie układu hormonalnego, odpowiedzialnego za produkcję i regulację hormonów.
Źle się mają
Żołądek musi ciężko pracować, aby przetworzyć zupy błyskawiczne. Pozostają w przewodzie pokarmowym dłużej niż 32 godziny. Oznacza to, że wszystkie szkodliwe substancje dłużej pozostaną w organizmie i będą mogły zadziałać.
Zwiększają ryzyko chorób układu krążenia
W szczególności przyczyniają się do rozwoju „zespołu metabolicznego”, który zwiększa nie tylko ryzyko rozwoju chorób serca, ale także udaru mózgu i cukrzycy. Zespół ten powoduje wysokie ciśnienie krwi, wysoki poziom cholesterolu, wysoki poziom cukru we krwi, a także tłuszcz w okolicy talii. To właśnie osoby regularnie spożywające zupy błyskawiczne są bardziej podatne na zespół metaboliczny.
Przeczytaj: Szybkie i błyskawiczne jedzenie. Będzie bolał Cię brzuch!
Mają wysoką zawartość tłuszczów nasyconych
Nadmierne spożycie wszystkich tłuszczów zwiększa ryzyko otyłości, ale szczególnie szkodliwe są tłuszcze nasycone. Są one najbardziej zaangażowane w zwiększanie poziomu cholesterolu LDL, czy to bezpośrednio w naczyniach krwionośnych, czy w sercu. Wyższą zawartość tłuszczów nasyconych można znaleźć głównie w zupach, których makaron przed zapakowaniem smażono na oleju palmowym lub smalcu. Z tymi informacjami należy zapoznać się przed zakupem.
Zawierają za dużo soli
Fakt ten zapewne nie będzie nowością dla tych, którzy już próbowali tych zup. Sól to jeden z elementów, który nadaje zupom tak wyjątkowego smaku. Jednak ukryty sód czai się w wielu innych produktach dla przeciętnego człowieka, dlatego stosując taką dietę, wkrótce możesz mieć problemy z wysokim ciśnieniem krwi.
Mogą zawierać glutaminian sodu
Dotyczy to wszystkich marek, jednak szczególnie w przypadku produktów kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej glutaminian może występować w małych, pakowanych saszetkach, które mają poprawić i zaakcentować smak zupy.
Makaron wytwarzany jest z rafinowanej mąki
Prawdziwe wartości odżywcze są usuwane z rafinowanej mąki. Tylko węglowodany pozostają w postaci skrobi. Spożywane w nadmiarze mogą podnosić poziom cukru we krwi, zwiększając ogólne ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Zobacz: Jak zrobić smaczniejszą i zdrowszą zupę błyskawiczną
Oczywiście okazjonalne spożywanie tych zup nie naraża się na ryzyko poważnych powikłań zdrowotnych. Staraj się jednak ograniczyć ich spożycie do minimum. Inną niezdrową żywnością, którą zwykle spożywamy, po prostu dajemy naszemu organizmowi niepotrzebną pracę.
„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.