Złowieszcze wnioski inspektorów: polska żywność jest niebezpieczna! WIDEO Vlčan również ostrzega przed ich kupowaniem

Zadaniem komisji specjalnej był raport Najwyższej Izby Kontroli RP. Urząd uznał, że polska żywność jest najbardziej niebezpieczna w całej UE. Vlčan zwrócił uwagę, że wnioski polskiego organu dotyczące kontroli żywności produkowanej w Polsce są niezwykle poważne. „Wyniki potwierdzają, że jest to prawdopodobnie problem systemowy w Polsce. Jest to kontrola rozdzielona między trzy urzędy, dlatego statystyki, które posiadamy potwierdzają, że najczęściej spotykana żywność pochodzi z Polski i zawiera błędy lub jest niebezpieczna. – powiedział Vlcan.

W oparciu o zaistniałą sytuację wezwał opinię publiczną do rozważenia zakupu żywności w Polsce. „Oczywiście zrobimy to, co leży w naszych kompetencjach. Zwiększymy intensywność kontroli żywności importowanej z Polski. Nie możemy przeprowadzać kontroli granicznych, ponieważ byłoby to sprzeczne z prawem europejskim, byłoby to ograniczenie swobodnego przepływu towarów. Ale wzmocnimy kontrolę importowanej żywności na obszarach przygranicznych. » powiedział Vlcan.

Minister skontaktował się z ministrem spraw wewnętrznych Romanem Mikulcem (OĽANO), a także z ministrem finansów Igorem Matovičem (OĽANO). „W przyszłości przeznaczymy dodatkowe zasoby ludzkie i finansowe na przeprowadzanie ośmiokrotnie większej liczby inspekcji niż obecnie”.

Galeria zdjęć (3)

Według członka Komitetu Rady Narodowej Republiki Słowackiej ds. Rolnictwa i Środowiska oraz członka Rady Narodowej Republiki Słowackiej, Jarmili Halgašovej (SaS) ze Słowacji, są one szczególnie dotknięte polską żywnością i ten raport. Polska jest drugim największym dostawcą żywności na Słowacji.

„W tej komisji prosiłem o informacje na temat przeprowadzonych kontroli, które wykazały, że jedna trzecia kontroli żywności dostarczanej z Polski nie spełnia wymagań, w szczególności, że dokumenty nie są w pełni udokumentowane lub że higiena nie jest zachowana do normy, „ Halgasova ostrzegła. Jednak to, co powiedziała, zaskoczyło ją, to wyniki Systemu Wczesnego Ostrzegania i Informacji, w którym prawie wszystkie ustalenia dotyczyły mięsa drobiowego, które było mniej lub bardziej konsumowane z powodu naruszenia wymagań mikrobiologicznych.

Jarmiła Halgasowa

Galeria zdjęć (3)

Jarmiła Halgasowa
Źródło: Topky / Jan Zemiar

„Dużo żywności jest naprawdę importowane na Słowację z Polski i nie jest w mocy oficjalnej kontroli żywności fizyczne kontrolowanie wszystkich tych produktów”, Halgasova kontynuowała. Poprosiła Vlčana, aby zwrócił się do Komisji Europejskiej o przedstawienie wyników audytu. Drugi wniosek został skierowany do Głównego Dyrektora Państwowej Administracji Weterynaryjnej i Żywnościowej (ŠVPS) Republiki Słowackiej Jozefa Bíreša o zintensyfikowanie kontroli dostaw polskiej żywności na Słowację, koncentrując się głównie na mięsie drobiowym. Wykazuje najwięcej oznak naruszenia i występuje w dużych ilościach, głównie w publicznych placówkach gastronomicznych.

„Przykro mi, że słowaccy producenci produkują zgodnie z bardziej rygorystycznymi normami higieny, są regularnie kontrolowani przez naszą urzędową kontrolę żywności, ale nie są tak konkurencyjni. Mamy dużo polskiego mięsa drobiowego na półkach i chciałbym, aby standardy higieny i wymagania bezpieczeństwa, które należy spełnić Aby nie konkurować tylko z naszymi cenami o nasze słowackie produkty wysokiej jakości, „ Halgasova dodała.

Milton Harris

„Ninja z ekstremalnych podróży. Pisarz. Bezkompromisowy praktyk zombie. Fanatyk popkultury. Student”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *