„Byłem dosłownie zszokowany tą zmianą. Mniejszy, głośniejszy, gorszy smak. Nierealny. Już doprowadzają do szału dzieci, które jeszcze nie potrafią nawet mówić” – napisał jeden z klientów na czacie internetowym.
„Wyrzuciłam całe opakowanie grzybów… Myślałam, że są zepsute. Nawet moja 5-letnia córka nie chciała ich jeść. Naprawdę obrzydliwe” – skomentowała kolejna klientka.
Mondelez, właściciel Opavii, twierdzi jednak, że nie dokonał żadnych zmian w swoim składzie. „Skład ciastek się nie zmienił, zmieniła się technika produkcji. Dlatego są mniejsze i mają inną konsystencję. Oczywiście konsystencja może mieć wpływ na smak, ale w składzie nie zmieniło się zupełnie nic” – powiedział. zaprogramuj DOST! z linii klienta operatora Mondelez.
Zakwestionowała jednak informację, którą sama firma umieściła na opakowaniu. Na oryginalnym opakowaniu jest napisane, że ciasteczka zawierają 54% mąki pszennej. Nowe ciasteczka zawierają o cztery procent mniej mąki.
„Niewielkie zmiany w informacjach na opakowaniu wynikają wyłącznie ze zmiany sposobu obliczania wartości odżywczych i składu produktów. W ciasteczkach nadal nie ma barwników i konserwantów, składu i procesu produkcyjnego są nadal całkowicie identyczne. Jedynie w związku ze zmianą przepisów nie możemy już podawać informacji o braku konserwantów i barwników w opakowaniu, ponieważ nie różni się on od tradycyjnych Piškotów w niczym od konkurencyjnych grzybów i taka informacja może wprowadzić w błąd. konsumentów” – dodał Mondelez w czwartkowym oświadczeniu.
Oryginalna i nowa wersja ciasteczek różni się także pod względem wartości odżywczych, białek, węglowodanów, tłuszczów i błonnika. Ponadto na nowych opakowaniach nie można już znaleźć etykiet „bez konserwantów” i „zawartość niskonasyconych kwasów tłuszczowych”.
Według firmy jakość się nie zmieni
Dział mediów firmy Mondelez przyznał, czego nie chciał ujawnić pracownik linii klienta, a mianowicie, że pliki cookie nie są już produkowane w Czechach. Linia Opawy została odwołana i przeniesiona do Polski.
„Ze względów technologicznych i wydajnościowych produkcja Piškotów Opavia została przeniesiona do polskiego zakładu produkcyjnego Mondelez International, który podlega tym samym surowym normom higienicznym i prawnym, co wszystkie fabryki w Unii Europejskiej” – napisał menadżer ds. komunikacji Lukáš Hora. W Mondelez.
Według niego zmiana w żaden sposób nie zmienia jakości powstałego produktu. „Obecnie do produkcji wykorzystujemy tę samą linię produkcyjną, te same surowce i ten sam rodzaj mąki. Receptura produktu pozostała ta sama. Sporadyczne odchylenia w kształcie poszczególnych produktów wynikają z przeniesienia linii produkcyjnej do innej fabryki i dopracowanie technologii produkcji już w pierwszych dniach produkcji. Obecnie intensywnie pracujemy nad dopracowaniem procesu produkcyjnego” – dodał.
Zapytanie
Czy zauważyłeś różnice w Piškocie Opavii?
Tak i przestałem je kupować
GŁOSOWANIE ZAKOŃCZONE: W sumie głosowało 16349 czytelników.
„Total twitterowy guru. Maven zombie. Myśliciel przez całe życie. Hardcore alkoholowy ninja. Przyszły idol nastolatków”.