Pokonaj wiosenne zmęczenie magnezem

Bratysława, 18 maja (OTS) – Natura i pogoda wpływają na nasz codzienny rytm i wahania nastroju. Witaminy i minerały, których może nam brakować po zimie, są ważnym elementem naszego zdrowia i musimy zwracać uwagę na ich regularne przyjmowanie. „Ważnym składnikiem jest np. witamina B12, dzięki której organizm wytwarza hormony szczęścia takie jak serotonina i dopamina. To znacznie poprawia nastrój, entuzjazm i pozytywność. Wręcz przeciwnie, kiedy brakuje nam tych hormonów, jesteśmy bardziej niespokojni i przygnębieni. Dotyczy to również minerałów, takich jak cynk, żelazo i magnez. Są ważną częścią budowy układu nerwowego. Jeśli nasz organizm nie otrzyma ich w wystarczającej ilości, możemy stanąć w obliczu kryzysu zdrowia psychicznego lub pogorszenia funkcji psychicznych,„Dodaj psychologa. Ales Bednarik.



Zdjęcie: psycholog Aleš Bednařík

Stres wysysa magnez z organizmu
Wydarzenia wokół nas mogą dodatkowo powodować przemęczenie i stres, powodując wydalanie z organizmu nadmiaru magnezu. W rezultacie nadal możemy czuć się zmęczeni, budzić się i zasypiać z bólem głowy, zmagać się z lękiem i mieć problemy ze snem, mimo że słońce świeci jaśniej, a dni stają się dłuższe i cieplejsze. „Organ narażony na stres wydala z organizmu zwiększoną ilość magnezu, dlatego konieczne jest regularne jego uzupełnianie. Magnez zmniejsza pobudliwość ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, działa nie tylko na poziomie nerwowym, ale również mięśniowym. Dzięki temu organizm może się wyciszyć.Jest to jeden z najskuteczniejszych sposobów na walkę nie tylko z wiosennym zmęczeniem, niepokojem czy napięciowymi bólami głowy, ale także drganiami kończyn i skurczami mięśni, o ile wiosną możemy czuć się bardziej.„, wyjaśnia neurolog Ronnie Sandor Traubner.

Regularnie, w małych dawkach przez cały dzień
Musimy zadbać o odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych nie tylko wiosną, ale o każdej porze roku. Stałe przyjmowanie ważnych minerałów i witamin wiąże się z profilaktyką i jest niezbędne do utrzymania zdrowia psychicznego i fizycznego. Dobowa wartość referencyjna dochodu tzw. minerału antystresowego – magnezu powinna wynosić 375 mg/l. Jego niedobór może objawiać się w różnych formach, które mogą skomplikować Twoje życie. „Brak magnezu z perspektywy zdrowia psychicznego może nasilać objawy depresji, lęku, a nawet ADHD. U ludzi pogarsza się zdolność koncentracji i wzrasta pobudzenie, czyli skłonność do złości. Jesteśmy bardziej rozdrażnieni, co prowadzi do dezorientacji, bólów głowy, a w przypadku zbyt dużego niedoboru nawet halucynacji. » dodaje psycholog Aleš Bednařík.

Regularnie uzupełniając magnez, możemy zapobiec ryzyku kilku powikłań zdrowotnych, które może spowodować brakujący minerał. Przy odpowiedniej podaży składników odżywczych możemy koordynować i radzić sobie z powikłaniami wywołanymi różnymi czynnikami zewnętrznymi, na których występowanie nie mamy wpływu w naszym życiu. Jest to na przykład coraz częstszy zespół tężcowy, czyli wzrost pobudliwości nerwowo-mięśniowej, kiedy komórki nerwowe są bardziej podrażnione i nadpobudliwe.

Tężyczka może być spowodowana zwiększonym stresem, na przykład podczas poważnego wydarzenia życiowego, przemęczenia czy po przezwyciężeniu choroby, ale także bez oczywistej przyczyny. Pacjenci mogą odczuwać mrowienie w opuszkach palców, dłoniach, stopach, często na twarzy i ustach. Może również obejmować drżenie mięśni, bolesne skurcze, zaczerwienienie mięśni oka, uczucie niepokoju i ucisk w klatce piersiowej. Chorobie tej, która dotyka coraz więcej osób żyjących w tym burzliwym okresie, można uniknąć poprzez regularne, profilaktyczne przyjmowanie magnezu, którego zalecane dzienne spożycie wynosi 420 mg dla mężczyzn i 320 mg dla kobiet. Magnez należy przyjmować częściej w ciągu dnia w małych dawkach,Wyjaśnia neurolog Ronnie Šandorová Traubnerová.

Gdzie wszędzie znaleźć magnez?
Głównymi źródłami magnezu są produkty spożywcze, takie jak nasiona roślin, rośliny strączkowe, mąka razowa lub warzywa liściaste, banany i tofu. Idealnym sposobem na dostarczenie organizmowi wystarczającej ilości magnezu jest regularne przyjmowanie go w małych dawkach w ciągu dnia. Dlatego regularne spożywanie wód mineralnych z odpowiednią ilością magnezu powinno być częścią codziennego schematu picia. Naturalna woda mineralna Magnesia jest szczególnie bogata w magnez, a jednocześnie ma niską zawartość sodu, co stanowi idealne połączenie dla zdrowego stylu życia.

Magnezja to woda mineralna w środowisku naturalnym o wysokiej zawartości magnezu (172 mg/1 l) i niskiej zawartości sodu (tylko 5 mg/1 l). Pobierany jest z naturalnego źródła na głębokości około 100 metrów. Ze względu na swój unikalny skład korzystnie wpływa na zdrowie organizmu i nadaje się do regularnego spożywania bez ograniczeń. W tym roku wyjątkowość wody mineralnej znalazła również odzwierciedlenie w nagrodzie najbardziej zaufanej marki w kategorii wód butelkowanych, gdzie słowaccy konsumenci również okazali zaufanie do Magnezji,dodaje Jana Ježková, ekspert ds. wody mineralnej i technik hydromasażu.

Magnezja – źródło siły, kondycji i wytrzymałości
Źródła naturalnej wody mineralnej na obszarze chronionego krajobrazu Lasu Słowiańskiego. W głębinach magnezja pokonuje warstwę serpentynitu, szczególnie bogatego w magnez. Jest uwalniany do wody z powodu dwutlenku węgla, pozostałości lokalnej aktywności wulkanicznej. Połączenie węża i dwutlenku węgla jest tak rzadkie, że można je znaleźć w całej Europie na zaledwie kilku kilometrach kwadratowych w Lesie Sławkowskim. Dzięki niej powstaje Magnesia, wyjątkowa ze względu na wysoką zawartość naturalnego magnezu, przy zachowaniu niskiej zawartości sodu i ogólnej średniej mineralizacji.

Bez wystarczającej ilości płynów prawidłowe funkcjonowanie i stan nie są możliwe. Brak płynów zmniejsza ogólną sprawność fizyczną i psychiczną. Intensywność mineralizacji jest również ważnym czynnikiem przy wyborze wody mineralnej. Wody słabe i średniozmineralizowane nadają się do codziennego spożycia przez osoby w każdym wieku io różnym stanie zdrowia, które nie muszą ograniczać ich spożycia.

O wodzie mineralnej Magnesia
Magnezja to umiarkowanie zmineralizowana naturalna woda o wysokiej zawartości magnezu i niskiej zawartości sodu. Pochodzi z Lasu Sławkowskiego i czerpie z naturalnego źródła na głębokości 100 metrów. Nadaje się do regularnego spożywania bez ograniczeń. Występuje w wersji naturalnej niemusującej, lekko musującej i musującej. Popularne są również smakowe warianty linii Magnesia Red z witaminami z grupy B.
Bezpieczniej www.magnesia.cz.

O Mattonie 1873
Marka Magnesia jest częścią Mattoni 1873, największego dystrybutora napojów bezalkoholowych w Europie Środkowej, którego korzenie sięgają 1873 roku i pochodzącego z Karlowych Warów Heinricha Mattoni. Obecny kształt grupa przybrała w latach 90. dzięki ważnym inwestycjom włoskiej rodziny Pasquale. Eksportuje swoje produkty do 19 krajów na całym świecie, posiada zagraniczną markę wód mineralnych w Austrii, na Węgrzech i w Serbii. Na terenie Czech, Słowacji, Węgier i Bułgarii jest wyłącznym producentem i dystrybutorem napojów i przekąsek marki PepsiCo.

Milton Harris

„Ninja z ekstremalnych podróży. Pisarz. Bezkompromisowy praktyk zombie. Fanatyk popkultury. Student”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *