Higienistki Rimavskoosobot zwróciły uwagę na kolejny niespełniający norm produkt mięsny z Polski

Zdjęcie ma charakter ilustracyjny. Źródło: pixabay.com

RIMAVSKÁ SOBOTA – Urząd ds. Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej regularnie informuje na swojej oficjalnej stronie internetowej o produktach niespełniających norm, które można znaleźć na półkach sklepów spożywczych. Inspektorzy zwrócili uwagę na inny produkt mięsny.

Regionalna administracja weterynaryjna i żywnościowa Rimavská Sobota poinformowała na początku stycznia o oficjalnej kontroli przeprowadzonej w Tauris i na ulicy Potravinárská w Rimavskiej Sobocie.

Próbkę pobrano z chłodzonych piersi z kurczaka z datą ważności 2 grudnia 2023 roku, sprowadzonych z Polski. Potwierdzili obecność bakterii Salmonella Enteritidis.

Kontynuacja artykułu poniżej ogłoszenia

„Rozpatrywany surowiec, schłodzona pierś kurczaka, został przetworzony na poddane obróbce cieplnej wyroby mięsne. Wstrzymano wysyłkę tych produktów oraz wstrzymano dostawy dodatkowych surowców od polskiego dostawcy. Ze wszystkich przetworów pobrano próbki o niedopuszczalnych surowce i inne losowo wybrane produkty, które następnie przesyłano do badań mikrobiologicznych do właściwego laboratorium”, dodały higienistki.

W tym miesiącu nie jest to jedyny produkt, w którym eksperci zgłosili obecność niebezpiecznych bakterii. W grudniu uwagę zwrócono na próbkę mielonego mięsa wieprzowego o zawartości tłuszczu 20 proc. i masie 0,5 kg, sprowadzonego z Polski, które można było kupić w sklepie Rimavskósobot Tesco przy ulicy PK Hostinského, a także na próbkę kiełbas z Węgier, które był dostępny w sklepie Fekete František – sklepie spożywczym Ši-Fe na ulicy Tomášovská.


W TEMACIE :
Higienistki znalazły na ladzie Tesco w Rimavskoosobocie mięso zawierające salmonellę

Higienistki zwracają uwagę na kolejny niezgodny produkt w sklepie Rimavskosobot


NIE PRZEGAP

Joy Perry

„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *