Weterynarze znaleźli salmonellę w mięsie kaczki z Polski, sprzedano ją za ponad 1,6 tony iROZHLAS

Lekarze weterynarii ostrzegają przed mrożonymi kaczkami z Polski producenta DROP, które mogą zawierać salmonellę. Wycofano 1138 kg, sprzedano lub skonsumowano 1627 kg. Państwowa Administracja Weterynaryjna (SVS) otrzymała informacje o ryzyku za pośrednictwem systemu szybkiego ostrzegania. W Czechach przesyłka została wysłana do dwóch handlowców, powiedział rzecznik SVS Petr Vorlíček. Klienci posiadający produkt mogą go zwrócić do sklepu, w którym go kupili.




Praga

Udostępnij na Facebooku




Podziel się na Twitterze


Udostępnij na LinkedIn


Wrażenie



Skopiuj adres URL




Skrócony adres





Blisko




Hodowla kaczek (zdjęcie ilustracyjne) Źródło: Reuters

„Zgodnie z informacjami przekazanymi w systemie szybkiego ostrzegania, w powyższej partii mięsa kaczego w Słowenii wykryto salmonellę. W trakcie późniejszego dochodzenia u polskiego producenta ustalono, że ta sama partia była rozprowadzana w innych krajach, w tym w Czechy” – wyjaśnił rzecznik.

W Czechach ładunek trafił najpierw do Hopi w Říčanach, następnie część trafiła do praskiej firmy Jakub Kubín i do firmy MART-IN z siedzibą w Neštědice w regionie usteckim – dodał rzecznik.

Produkt został oznaczony jako mrożona kaczka Pekin z minimalnym terminem przydatności do spożycia 31 sierpnia 2024 r. z partii P-687.

Salmonella powoduje ostrą chorobę biegunkową. Jednak przy wystarczającej obróbce cieplnej mięsa ryzyko infekcji jest minimalne.

Problematyczne polskie jedzenie


Lidl musi wycofać z Polski wieprzowinę, zawiera dziesięciokrotność wartości antybiotyków

Przeczytaj artykuł


Z polską żywnością związanych jest szereg ustaleń weterynaryjnych. Na przykład pod koniec lutego 2019 roku pojawiły się problemy z salmonellą w mięsie kurczaka z Polski, kiedy czescy weterynarze ogłosili, że znaleźli bakterie w 1200 kilogramach zamrożonych ud.

Na początku kwietnia WCB poinformowało o pojawieniu się salmonelli w dostawie ponad pół tony filetów z kurczaka z Polski. W połowie maja 2019 r., według administracji, szesnaście ton drobiu zawierającego salmonellę przybyło do Czech z około połowy kwietnia i prawdopodobnie zjadło wszystko.

Pod koniec czerwca JRC ogłosiło, że w ciągu około miesiąca weterynarze wykryli czternaście przypadków importu do kraju mięsa drobiowego z salmonellą z Polski, łącznie 21 ton mięsa. Wysyłki mięsa drobiowego zawierającego Salmonellę z Polski zostały odkryte przez lekarzy weterynarii w kolejnych miesiącach roku.

CTK

Udostępnij na Facebooku




Podziel się na Twitterze


Udostępnij na LinkedIn


Wrażenie



Skopiuj adres URL




Skrócony adres





Blisko




Milton Harris

„Ninja z ekstremalnych podróży. Pisarz. Bezkompromisowy praktyk zombie. Fanatyk popkultury. Student”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *