d-Test oceniał masło. Jak wygląda i smakuje wysokiej jakości masło? – Zdrowa żywność – Zdrowie

Miesięcznik Czech d-Test ocenił 16 marek masła sprzedawanego w Czechach. Byli jednak wśród nich także producenci słowaccy, polscy i niemieccy. Trafiają w moment, kiedy (nie tylko) masło znów staje się droższe, dlatego warto wiedzieć, czy kupujemy je wysokiej jakości. Co właściwie ocenia jakość i uczciwość tego popularnego smaru?



Zdjęcie:

Przepisy zakładają również, że masło zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny i żaden inny.




Te same zasady dotyczą jakości masła w całej Unii Europejskiej, jak określono w Rozporządzeniu nr. 1308/2013. Zajmuje się wspólnym rynkiem rolnym i definiuje szeroką gamę artykułów spożywczych. Pod nazwą masło może być sprzedawany wyłącznie produkt wytworzony z tłuszczu mlecznego o zawartości tłuszczu 80-90%, maksymalnej zawartości wody 16% i maksymalnej zawartości białka, węglowodanów i wszelkich innych suchych składników nietłuszczowych 2%.

Masło powinno być „tłuste” – co najmniej 80% tłuszczu

Chociaż na masło przepisuje się co najmniej 80% tłuszczu, większość klientów kojarzy go z 82%. Tłuszcz ten deklarowała większość testowanych produktów, natomiast marki Billa i Tatra obiecywały aż 84% tłuszczu mlecznego. W rzeczywistości największą zawartość tłuszczu miało wyprodukowane w Polsce masło Rokitnianka. Jednocześnie możemy mówić o miłym zaskoczeniu, bo na jego opakowaniu zadeklarowano zaledwie 82%. Na drugim miejscu znalazła się marka Billa z 84,9% tłuszczu, a laboratorium znalazło najmniej tłuszczu w przypadku masła Lidl/Pilos (82,2%), co nie oznacza, że ​​coś jest nie tak.

uwolnione masło, ghee Przeczytaj także Uwolnione masło ghee: mam ajurwedyjski cud naszych staruszków

Przepisy zakładają również, że masło zawiera wyłącznie tłuszcz mleczny i żaden inny. Po zweryfikowaniu tego faktu w żadnym z maseł nie znaleziono żadnego innego tłuszczu. Nawiasem mówiąc, w tłuszczu mlecznym dominują nasycone kwasy tłuszczowe, ich udział waha się od 53 do 58%. Drugą pod względem liczebności grupę stanowią kwasy jednonienasycone, które stanowią średnio 20% masy masła. Z żywieniowego punktu widzenia ciekawa jest grupa transnienasyconych kwasów tłuszczowych – ale niestety w negatywnym sensie. Ich cząsteczki są ułożone w przestrzeni tak, że ich organizm nie może ich przetwarzać jak innych kwasów nienasyconych. Powoduje to szereg problemów – kwasy te zwiększają niepożądane formy cholesterolu LDL, a także mogą sprzyjać rozwojowi cukrzycy typu 2. Transnienasycone kwasy tłuszczowe są generalnie związane z niewłaściwym sposobem utwardzania tłuszczów roślinnych, tzw. Występują jednak również w żołądkach przeżuwaczy, skąd naturalnie przechodzą do tłuszczu mlecznego. W badanych masłach było 1,4% (Tesco Butter 82%) do 2,3% (Penny/Boni Butter).

A co z niechcianymi tłuszczami trans? Zawsze są maślane!

W przypadku masła należy uwzględnić tłuszcze trans, a zalecenia żywieniowe określają, że kwasy trans nie mogą pokrywać więcej niż 1% dziennego spożycia energii, czyli maksymalnie 2,5 g porcji dla osoby dorosłej. Dobrą wiadomością jest to, że aby osiągnąć tę ilość, musiałbyś zjeść ponad 100 g masła. Jeśli chodzi o niezbędną zawartość kwasów omega-3, tłuste ryby lub olej lniany są znacznie lepszym źródłem niż masło.

W ramach oceny sensorycznej oceniano wygląd, aromat i smak masła temperowanego w temperaturze 14 stopni Celsjusza. Sędziowie zauważyli również niepożądany posmak „żółknięcia” i przetestowali masło do smarowania. Prawie każdy może sobie wyobrazić dobre masło. Należy wziąć pod uwagę jasny kolor masła. Masło powinno być matowe i błyszczące o wytrawnym lub lekko różowym wyglądzie. powierzchnia kroju powinna smakować i pachnieć czysto, mleczno i ​​przyjemnie.

Inne parametry to dobra rozprowadzalność i ... Zdjęcie: SHUTTERSTOCK

nóż do masła Inne parametry to dobra rozprowadzalność i dobra ciągliwość. Oznacza to, że masło można rozciągnąć na długość, ale nie jest błędem, jeśli masło jest rozdarte po długim pociągnięciu.

Czy i czy masła są kolorowe?

Inne parametry to dobra rozprowadzalność i dobra ciągliwość. Oznacza to, że masło można rozciągnąć na długość, ale nie jest błędem, jeśli masło jest rozdarte po długim pociągnięciu. Niepożądane cechy to kolor niekompatybilny z marmurkowaniem, wodą, wysoka porowatość lub obecność obcych cząstek, a nawet pleśni. Ciemnożółty kolor jest również błędem i wiele błędów może wystąpić również w przypadku smaku i zapachu. Oprócz „żółknięcia”, czerstwy lub goryczki możliwe są różne inne smaki, takie jak surowy, metaliczny, oleisty lub drożdżowy.

Laboratoria d-Test i komisja przyniosły dobre wieści. Ani jedno masło nie zawiodło. Dominującą sensoryką była marka Tami, czyli Tatranské Bio Maslo, która uzyskała najwyższą ocenę w ocenie sensorycznej, choć w ogólnej ocenie była trzecia po marce Billa i Rokitnianka.

Chociaż masło jest prostym pokarmem, przepisy dopuszczają jego barwienie karotenami w ograniczonych ilościach. Dobrą wiadomością jest to, że tym razem eksperci d-Test nie natknęli się na kolorowe masło.

Wszystkie masła z wyjątkiem dwóch otrzymały ogólną ocenę „dobre” (powyżej tylko „bardzo dobre”). Dwóch producentów masła, polscy producenci Penny/Boni Butter i Tesco Butter, osiągnęli oceny „zadowalające” na poziomie 82%, ale nawet te dwa ostatnie miejsca nie oznaczają, że są poważne zastrzeżenia do masła.

Milton Harris

„Ninja z ekstremalnych podróży. Pisarz. Bezkompromisowy praktyk zombie. Fanatyk popkultury. Student”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *