Twoja skóra jest blada, opuchnięta lub odwodniona po trudnej zimie? Nie zaskakujący. Brak światła słonecznego w połączeniu z zimnem i niezbilansowaną dietą może mieć wpływ nie tylko na naszą kondycję, ale również na stan naszej skóry. Daj mu odpowiednie witaminy, a już wkrótce będziesz wychodzić na ulice z twarzą promienną jak wiosenne słońce.
Czy znasz witaminy dla urody?
Skóra bardzo szybko reaguje na brak snu, nawilżenia czy odpowiedniego odżywienia. Jeśli Twoja jest sucha i nadwrażliwa po długiej zimie, z tendencją do wzmożonego powstawania łusek lub trądziku, oprócz doboru odpowiednich kosmetyków nie zapomnij edycja menu. W szczególności nie powinno mu brakować świeżych owoców i warzyw, bogatych w „dobre” witaminy i błonnik.
- Witaminy A, B lub E są uważane za witaminy kosmetyczne.
- Równie ważne jest przyjmowanie witaminy C. Nie tylko pomaga ona w regeneracji komórek, ale także zwiększa produkcję kolagenu, co zapobiega powstawaniu zmarszczek i spowalnia procesy starzenia.
- Błonnik z kolei pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn. Kiedy zostaną naturalnie usunięte z organizmu, Twoja skóra będzie bardziej odporna na wypryski lub trądzik.
Nasza rada: Świeże soki to doskonały sposób na szybkie i smaczne uzupełnienie witamin. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie ich w domu, szeroki wybór wysokiej jakości i niedrogich soków owocowych i warzywnych znajdziesz m.in. Kaufland. Jeśli zdecydujesz się na produkty marek własnych K-Biomasz również pewność, że nie zawierają sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku ani aromatów.
Minestrone pełne witamin ugotować wg surowa dziewczyna
4 łyżki oliwy z oliwek
1 biała cebula
4 ząbki czosnku
150g obranej marchwi
200 g ziemniaków typu B, oczyszczonych
70g łodygi selera
70g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka tymianku
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 litr bulionu warzywnego
500 ml soku pomidorowego z solą morską K-Bio
80 g małego makaronu
2 liście laurowe, szczypta czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 puszka białej fasoli
80g groszku/fasoli
80g cukinii
100g szpinaku baby
2 łyżeczki soku z cytryny
bazylia lub pietruszka do dekoracji
Na średnim ogniu podsmaż drobno posiekaną cebulę na oleju na złoty kolor. Dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodaj twarde warzywa – szczypiorek, ziemniaki i łodygi selera, przecier pomidorowy, oregano i tymianek. Mieszamy i krótko smażymy, aż warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone pomidory, bulion warzywny i sok pomidorowy z solą morską K-Bio. Zawsze możesz zastąpić połowę bulionu dowolnym sokiem warzywnym, aby uzyskać więcej smaku, witamin i koloru. Gotuj przez kolejne 10 minut i dodaj mniejszy makaron, liście laurowe, czarny pieprz i sól do smaku. Jeśli masz wystarczająco słony bulion, nie musisz dodawać soli na koniec.
Gdy ziemniaki i makaron się ugotują, wystarczy dodać umytą fasolę, fasolkę szparagową, cukinię i szpinak. Doprawić sokiem z cytryny. Udekoruj świeżą bazylią lub dodatkową kroplą oliwy z oliwek. Podawać z chrupiącym pieczywem.
– raport reklamowy –
„Irytująco skromny fan Twittera. Skłonny do napadów apatii. Gracz. Certyfikowany geek muzyczny. Twórca. Zapalony odkrywca. Student-amator”.