Od czasu pierwszego potwierdzonego wystąpienia afrykańskiego pomoru świń (ASF) na Słowacji, tj. od 25 lipca 2019 r. do 31 sierpnia 2022 r., występowanie ASO u świń domowych potwierdzono w 43 fermach, a w przypadku padłych lub schwytanych dzikich zwierząt gry, potwierdzono 4079 pozytywnych przypadków. Największym zagrożeniem dla Słowacji pozostają sąsiednie państwa Węgier, Polski i Ukrainy.
Pięć przypadków dżumy
Do tej pory w tym roku odnotowano pięć przypadków AOM u świń domowych. Ostatni potwierdzony przypadek datuje się na 26 lipca br. w powiecie Michalovce, gdzie zlecono ubój 62 świń. Wynika to z przygotowanych przez Ministerstwo Rolnictwa informacji o aktualnej sytuacji rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń.
Według resortu priorytetem jest ochrona wielkoobszarowych i domowych ferm trzody chlewnej, których populacja drastycznie spada z roku na rok. Na dzień 31 sierpnia br. zapasy kształtują się na poziomie 424,1 tys. sztuk.
Ochrona i walka z zarazą
Największe produkcyjne fermy trzody chlewnej znajdują się głównie w południowo-zachodniej części Słowacji, gdzie również istnieje największe ryzyko wystąpienia chorób, dlatego według Ministerstwa Rolnictwa musimy skupić się na ochronie i kontroli AMO.
Afrykański pomór świń to nieuleczalna choroba dzikich zwierząt i świń, gdzie w przypadku pozytywnego potwierdzenia nakazuje się całkowitą likwidację całego inwentarza żywego, ale nie przenosi się ona na ludzi i inne gatunki zwierząt. W przypadku niekontrolowanego rozprzestrzeniania się choroby istnieje ryzyko wyludnienia zwierzyny łownej.
Sezon grzybowy w pełni, ale trzeba uważać na zatrucie np. żywnością
Zatrucie grzybami może prowadzić do nieprzyjemnych, ale też bardzo poważnych komplikacji zdrowotnych, w najgorszym przypadku do śmierci. Dr Martin Vrško z kliniki wewnętrznej szpitala AGEL w Koszycach-Šace wyjaśnia w komunikacie prasowym, jak różnią się poszczególne rodzaje zatruć grzybami, jakie są grupy ryzyka osób, dla których grzyby mogą być szczególnie niebezpieczne.
Według Vrška objawy zatrucia zależą od rodzaju spożytego grzyba, ponieważ każdy grzyb zawiera różne toksyny, które mają szkodliwy wpływ na organizm ludzki.
„Jednym z najpoważniejszych zatruć jest śmiertelnie trujący zielony grzyb, który z wyglądu przypomina jadalne grzyby szarotki lub rozchodnika” – wyjaśnia lekarz.
Zatrucie tym grzybem zaczyna objawiać się od 6 do 24 godzin po spożyciu uczuciem nudności, gwałtownymi wymiotami, bólami brzucha i wodnistą biegunką. Konsekwencją jest poważne odwodnienie. Osoba dotknięta chorobą rozwija śpiączkę, niewydolność wątroby i nerek od czwartego do piątego dnia.
Jest też problem z artykułami spożywczymi
Jednak według Vrška problem mogą powodować również jadalne grzyby, takie jak borowiki, borowiki i borowiki, które mogą gnić, jeśli nie są odpowiednio przechowywane. Możliwe jest również zatrucie organizmu z powodu niewystarczającej obróbki cieplnej.
Objawy zatrucia tymi grzybami pojawiają się w ciągu dwóch do czterech godzin od spożycia w postaci wymiotów, bólu brzucha i biegunki.
„Zatrucie grzybami może mieć różne objawy w różnych seriach czasowych po spożyciu, od najbanalniejszych do najpoważniejszych. Dlatego w przypadku trudności po zjedzeniu grzybów należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem” – precyzuje lekarz.
Dochodzenie w sprawie zatrucia
Według Vrška, przy badaniu zatrucia grzybami bardzo ważne jest, aby wiedzieć, który to był grzyb. „To idealne rozwiązanie, gdy pacjent dokładnie opisuje, jak wyglądał grzyb, przynosi ze sobą do szpitala resztki jedzenia zawierające połknięty grzyb lub gdy badane są wymiociny lub mocz” – podkreśla lekarz.
Dodaje też, że każde zatrucie, nawet grzybami, jest zawsze bardziej niebezpieczne dla dzieci. Ryzyko jest również większe w przypadku osób starszych i pacjentów z wieloma chorobami.
Działaj jak najszybciej
Prostsze zatrucia grzybowe, które ustępują w ciągu 2-3 dni, zwykle nie pozostawiają trwałych następstw, po zatruciu wspomnianym zielonym grzybem uszkodzenie wątroby i nerek może doprowadzić do trwałego uszkodzenia i doprowadzić do niewystarczającej funkcji narządów do reszty ich życia.
„Jednak ten rodzaj zatrucia może być również śmiertelny. Dzieje się to średnio w 40-50% przypadków zatrucia”, ostrzega dr Vrško, według którego najważniejszą zasadą w zatruciu grzybami jest jak najszybsze działanie.
Polecamy:
Pogoda za 10 dzien
Źródło WebNoviny.sk © SITA Wszelkie prawa zastrzeżone
„Całkowity ekspert w dziedzinie muzyki. Badacz Twittera. Miłośnik popkultury. Fanatyk telewizji przez całe życie”.