Zupa kalafiorowa to tradycyjna słowacka zupa jarzynowa. Mamy dla Ciebie 100-krotnie sprawdzony przepis. Delektuj się z nami smakiem zupy kalafiorowej.
Tradycyjna zupa kalafiorowa jest 100 razy smaczniejsza, sprawdzony przepis. Zdjęcie – Krystyna
Tradycyjna zupa kalafiorowa to sprawdzona słowacka zupa jarzynowa. Mamy dla Ciebie wieloletnie doświadczenie przepis Od kobiety miejskie. Przygotuj doskonałą i zdrową zupę jarzynową o doskonałym smaku.
zupa kalafiorowa
zupa kalafiorowa jest pełen witamin. Przygotuj z nami lekką, ale szczerą zupę jarzynową, która spodoba się również dzieciom.
- Czas przygotowania: 30 minut,
- Czas gotowania: 30 minut,
- Ilość porcji: 6 porcji,
kalafior jest zdrowa, ponieważ zawiera dużo składników odżywczych, witamin i minerałów. Ten jest świetny zupa kalafiorowa zawiera również np. witaminy C, K i B6, kwas foliowy, potas, błonnik i przeciwutleniacze. Ma również niską zawartość węglowodanów i kalorie i jest bogaty w białko i błonnik, który pomaga utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu.
Zawiera również błonnik, który pomaga w trawieniu i oczyszczaniu jelit. Kalafior zawiera również witaminę K, która pomaga budować i utrzymywać mocne kości.
Istnieje również witamina C, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy i chronić przed chorobami. Ogólnie rzecz biorąc, kalafior to świetny wybór dla osób, które starają się zdrowo odżywiać i zachować zdrowie.
Dlaczego zupa kalafiorowa to dobry pomysł?
Gotowanie zupy jarzynowej to dobry pomysł z kilku powodów:
- Zdrowie: Zupy warzywne są bogate w witaminy, minerały i błonnik, które są dobre dla zdrowia. Witaminy i minerały zawarte w warzywach są ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i układu odpornościowego.
- Odżywianie: te zupy mogą być również doskonałym źródłem składników odżywczych energia dla organizmu. Warzywa zawiera wiele korzystnych składników, takich jak witaminy, minerały, przeciwutleniacze i błonnik, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia i zmniejszenia ryzyka wielu chorób.
- Waga: Zupa jarzynowa może pomóc Ci schudnąć i utrzymać zdrową wagę, ponieważ jest niskokaloryczna i bogata w błonnik. W przypadku zupy kalafiorowej to tylko 27 kcal na 100 gramów. Jedzenie zupy jarzynowej przed głównym posiłkiem może pomóc kontrolować porcje i zmniejszyć głód.
- Prostota: zupa kalafiorowa jest łatwy w przygotowaniu i można go przyrządzać z różnych rodzajów warzyw. Możesz go przygotować z różnych rodzajów warzyw, które masz w domu i łatwo modyfikować według własnych upodobań.
Ogólnie rzecz biorąc, zupa jarzynowa jest zdrowa i stanowi doskonały wybór dla osób, które starają się zdrowo odżywiać i utrzymywać zdrową wagę.
Składniki na zupę kalafiorową
- 1 kalafior,
- 2 mniejsze marchew,
- 1 mniejszy seler,
- 1 pietruszka,
- 4 ziemniaki,
- 1 szt większy cebula,
- 100g masła,
- 1 łyżka mielonego kminku,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 1 łyżka majeranku,
- list liguryjski,
- 2 buliony warzywne,
- 1 łyżeczka soli,
Wyślij jako listę zakupów e-mailem
Twoja lista zakupów wkrótce się pojawi.
Jak zrobić przepis na zupę kalafiorową
- kalafior gotować – Oczyść kalafiora, pokrój go na małe kawałki i gotuj przez 5 minut w osolonej wodzie.
- Wyczyścimy warzywa – Wyczyścimy marchewka, selerpietruszka i ziemniaki.
- Dopraw zupę – Do zupy wsyp kminek, ziele angielskie, sól i liść liguria.
- Dodaj ziemniaki – Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować z zupą. Do zupy dodać dwa buliony, wymieszać i odstawić Kucharz.
- Zrumienić cebulę – Zrumienić na maśle cebulaktóre drobno siekaliśmy przez około 5-8 minut.
- Smażenie warzyw korzeniowych – Dodaj wszystkie warzywa korzeniowe pokrojone w drobną kostkę do cebuli i smaż przez 5 minut.
- Dodaj majeranek i gotuj – Do zupy dodaj warzywa korzeniowe, na końcu posyp majerankiem i gotuj na średnim ogniu przez 15 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
A oto efekt, miłego oglądania. Wypróbuj również nasz przepis kremowa zupa brokułowa.
Przepis wideo na przygotowanie zupy kalafiorowej
„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.