EUROPA/SŁOWACJA – Kilka krajów europejskich zabiera głos po ujawnieniu informacji o niebezpiecznym mięsie z kurczaka sprowadzanym z Polski. Może zawierać bakterie odpowiedzialne za salmonellozę. W Austrii jedna osoba zmarła nawet z powodu tej choroby. Problem w tym, że to mięso trafiło także na Słowację.
Jak podaje austriacki portal Koronanasi sąsiedzi odnotowali 27 zakażonych i jedną śmierć. Był to 60-letni mężczyzna. W pierwszym badaniu jako źródło zakażenia wskazano polski drób przeznaczony do produkcji szaszłyków kebabowych. Kebab to jeden z najpopularniejszych przysmaków, spożywany codziennie przez miliony ludzi na całym świecie.
W całej Europie są problemy
Rośnie liczba osób zarażonych salmonellą. Ponad 100 pacjentów jest zarejestrowanych także w Niemczech, Danii, Francji, Holandii, Norwegii i Wielkiej Brytanii, a część z nich wymaga jeszcze leczenia szpitalnego. Potwierdzają to także opublikowane przez nią informacje Komisja Europejska o tym, gdzie znajduje się niebezpieczna żywność. Wspomniano tam również o takich krajach jak Chorwacja, Bułgaria i Polska.
Znaleziono tu także zakażone mięso
Administracja Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej zwróciła uwagę, że zakażone polskie mięso znaleziono także na Słowacji. Dokładniej jest to kawałek schłodzonego udka z kurczaka, znaleziony na farmie Domäsko, sro w Lieskovcu. Inspektorzy musieli usunąć tony niebezpiecznego mięsa, o czym można przeczytać w naszym osobnym artykule.
Co może powodować salmonella?
Urząd Zdrowia Publicznego informuje, że salmonelloza jest jedną z najczęstszych chorób układu pokarmowego. Bakterie te są zdolne do namnażania się nawet w temperaturze lodówki i mogą przetrwać nawet w mrożonkach.
„Choroba rozpoczyna się wysoką temperaturą ok. 39°C, ogólnymi nudnościami, skurczami brzucha, którym towarzyszą zielonkawe, wodniste stolce przypominające biegunkę. Pacjenci często wymagają terapii infuzyjnej na oddziale chorób zakaźnych, gdyż w przypadku chorób zakaźnych organizm szybko ulega odwodnieniu. salmonelloza. W przypadku osób starszych, osłabionych i małych dzieci choroba może być śmiertelna”. ostrzega ÚVZ. Objawy te nasilają się od 12 do 36 godzin po spożyciu skażonej żywności.
„Zagorzały miłośnik zombie. Praktyk mediów społecznościowych. Niezależny przedsiębiorca. Subtelnie czarujący organizator”.