Uważaj na te pokarmy: niszczą nasze zdrowie – i planetę

Ludzkość stoi przed wyzwaniem, jakim jest zapewnienie wystarczającej ilości żywności dla wszystkich.

Istnieje ponad 7000 gatunków roślin jadalnych, które można spożywać jako pokarm. Jednak obecnie 90% światowych dostaw energii pochodzi z zaledwie 15 rodzajów upraw, a ponad połowa światowej populacji jest uzależniona od zaledwie trzech zbóż: ryżu, pszenicy i kukurydzy.

Nasz świat stoi przed ogromnym wyzwaniem: musimy stworzyć wystarczającą ilość wysokiej jakości, różnorodnej i pożywnej żywności, aby wyżywić rosnącą populację całej Ziemi. Oznacza to znaczne zmniejszenie wpływu światowego systemu żywnościowego na środowisko. Pisze dla magazynu The Conversation.

Rozwój ultra przetworzonej żywności prawdopodobnie odgrywa główną rolę w tym niekorzystnym trendzie. Zatem ograniczenie konsumpcji i produkcji tej żywności stwarza wyjątkową okazję do poprawy naszego zdrowia i zrównoważenia środowiskowego systemu żywnościowego. Rolnictwo jest głównym motorem zmian środowiskowych. Odpowiada za jedną trzecią emisji gazów cieplarnianych i około 70% zużycia wody pitnej. Wykorzystuje również 38% gruntów na świecie i jest głównym motorem utraty różnorodności biologicznej.



Otwórz galerię

Żywność ultraprzetworzona zazwyczaj zawiera dodatki kosmetyczne i mało lub wcale nie zawiera pełnowartościowej żywności. Możesz myśleć o nich jako o żywności, którą trudno byłoby stworzyć we własnej kuchni. Przykłady obejmują wyroby cukiernicze, napoje bezalkoholowe, frytki, dania gotowe i produkty typu fast food w restauracjach. Jednak żywność ultraprzetworzona jest przetwarzana w sposób wykraczający poza to, co jest konieczne dla bezpieczeństwa żywności.

Natomiast istnieją „tradycyjne” produkty spożywcze – owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe w puszkach, produkty mleczne i mięsne – które są przetwarzane w minimalnym stopniu lub produkowane przy użyciu tradycyjnych metod przetwarzania.

Joy Perry

„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *