Władze europejskie biją na alarm. Infekcja rozprzestrzenia się i zagraża wszystkim grupom wiekowym.
Rastisław Bugel
Z zagranicy
Rastisław Bugel
Z zagranicy
Władze europejskie biją na alarm. Infekcja rozprzestrzenia się i zagraża wszystkim grupom wiekowym.
Tylko w tym roku w 16 krajach Europy odnotowano tysiące przypadków salmonellozy. W Austrii pacjent nawet zmarł z powodu tej choroby.
Jak podaje portal Wiadomości CNN PrimeW tym roku w Czechach na salmonellozę zachorowało 6700 osób. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby starsze i małe dzieci.
Złe mięso?
Źródłem zakażenia jest wg Europejskie Centra Zapobiegania i Kontroli Chorób głównie mięso z kurczaka i przygotowywany z niego kebab.
„Według CNN Prima News są to produkty siedmiu polskich producentów i jednego austriackiego” – pisze portal. W tym samym czasie tysiące Czechów i Słowaków robi w Polsce zakupy i kupuje mięso z kurczaka hurtowo. Przyciąga ich niższa cena.
Jak przypomniał portal tvnoviny.skbezpośrednio w spółkach nie stwierdzono żadnych śladów skażenia mikrobiologicznego. „Właśnie dlatego naukowcy spodziewają się wzrostu liczby zarażonych osób, ponieważ nie zidentyfikowali jeszcze ostatecznie źródła zakażenia i dlatego nie mogą wdrożyć niezbędnych środków”. » poinformował kelner.
Uważaj na objawy!
Według Urząd Zdrowia Publicznego (ÚVZ) SR to ostra salmonelloza, ostra bakteryjna choroba biegunkowa: „Objawy zakażenia pojawiają się od 6 do 72 godzin po spożyciu skażonej żywności. Najczęściej są to majonez, kremowe desery, lody, produkty mięsne lub inne potrawy na bazie jaj. Osoba dotknięta chorobą ma nudności, wymioty, wysoką gorączkę, spazmatyczny ból brzucha, wodniste i gwałtowne stolce, często w kolorze zielonkawym.
Leczenie salmonellozy
Według ekspertów w leczeniu najważniejsza jest odpowiednia podaż płynów zawierających składniki mineralne lub niesłodzona herbata oraz dieta zawierająca minimalną ilość tłuszczów i substancji drażniących.
„W przypadku konieczności leczenia antybiotykami odpowiednie są określone preparaty na bazie penicyliny lub aminoglikozydów. Podanie antybiotyków w prostym przebiegu choroby wydłuża eliminację salmonelli z organizmu. Taki wydalin może być źródłem zakażenia dla ich otoczenia i nie powinien przygotowywać jedzenia ani napojów dla innych osób. ostrzega ÚVZ SR.
Jeśli chcesz uchronić się przed salmonellozą, musisz przede wszystkim unikać spożywania niedogotowanych potraw.
„Aby zniszczyć salmonellę, należy gotować jajko w letniej wodzie o temperaturze 60°C przez 12 minut. Podczas obróbki cieplnej mięsa konieczne jest osiągnięcie tej temperatury w całej jego objętości. » dodał biuro.
Więcej aktualności z kraju i ze świata znajdziesz także na Dnes24, Facebook A Instagrama.
Zdjęcie: ilustracyjne
Przeczytaj także
Źródło: Dnes24.sk
„Całkowity ekspert w dziedzinie muzyki. Badacz Twittera. Miłośnik popkultury. Fanatyk telewizji przez całe życie”.