Co może pomóc w utrzymaniu zdrowego wzroku?
Zdjęcie: MIGAWKA
Karotenoidy to naturalne pigmenty roślinne, które zapewniają żywe kolory warzyw i owoców.
Witamina A/beta-karoten: Pomaga zachować zdrowie oczu, zapobiegając ślepocie nocnej. Jest to prawdopodobnie najważniejsza witamina dla zdrowia oczu.
Niewielka marchewka wystarczy, aby dostarczyć zalecanej dziennej dawki witaminy A. Bogate w witaminę A są także olej z wątroby dorsza i wątroba.
Witamina C: Wchodzi w skład większości tkanek ciała i jest niezastąpiony dla oczu. Jako super przeciwutleniacz odpycha również szkodliwe wolne rodniki i chroni komórki, pomagając zapobiegać niektórym chorobom oczu.
Truskawki, surowa zielona papryka, pomidory i kalafior są pełne tej cennej witaminy.
Witamina E: Podobnie jak witamina C, ta witamina jest silnym przeciwutleniaczem i pomaga chronić zdrowie oczu przed chorobami, takimi jak zaćma i związane z wiekiem zwyrodnienie plamki żółtej.
Migdały, mango, orzechy laskowe, rzodkiewki, szarlatan, pistacje i orzeszki ziemne są bogate w witaminę E.
karotenoidy: Są to naturalne pigmenty roślinne i zapewniają żywe kolory występujące w warzywach i owocach.
Ucz się więcej Pod nazwą „niewidzialnego gorsetu” różne firmy i osoby prywatne oferują wątpliwą alternatywę leczenia
Luteina i zeaksantyna to dwa z wielu rodzajów i uważa się, że chronią oczy przed uszkodzeniami i chorobami.
Luteina znajduje się w szpinaku, sałacie, kapuście, brokułach, świeżym groszku oraz żółtych i pomarańczowych owocach i warzywach, podczas gdy zeaksantyna znajduje się w pomarańczowej papryce, kukurydzy i niektórych liściastych warzywach.
Cynk: Minerał występujący praktycznie w każdej komórce organizmu. Pomaga zachować zdrowie ciała i oczu.
Cynk można znaleźć w różnych produktach spożywczych, w tym w czerwonym mięsie, drobiu, ostrygach, jogurcie, mleku, zbożach i orzechach.
„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.