Eksperci ostrzegają przed popularną wskazówką: nigdy nie rób tego w kuchni! Jest to szczególnie niebezpieczne

Dietetycy ostrzegają, że ludzie nie powinni postępować zgodnie z instrukcjami przechowywania awokado, które są udokumentowane w wirusowym filmie na TikTok. Jeśli kupisz ten owoc, dobrze wiesz, że jeśli kupisz dojrzały, to w ciągu kilku dni zbrązowieje, a jeśli jest twardy, będziesz czekać wieczność, aż zmięknie. Prawdopodobnie jest to również powód, dla którego wspomniane wideo zdobyło wielu fanów. Jego autor zaleca moczenie awokado w zimnej wodzie. Po tym mówi się, że można go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. W ten sposób mówi się, że proces utleniania jest spowolniony, a jego świeżość zostaje zachowana.

Jednak eksperci w ogóle nie lubią instrukcji. Dietetyczka Kirsten Jackson mówi, że skóra może przenosić ślady szkodliwych drobnoustrojów „Ogólnie rzecz biorąc, nie stanowią dużego zagrożenia, ale zanurzenie awokado w wodzie tworzy idealną pożywkę dla bakterii, takich jak salmonella czy listeria, które znajdują się na skórze”. Jednak nie tylko obchodzenie się z awokado może stanowić zagrożenie dla zdrowia. Te patogeny mogą również przemieszczać się wewnątrz płodu, co oznacza, że ​​jeśli je zjemy, zachorujemy. Na przykład może to być salmonella, która jest bakterią powodującą zatrucia pokarmowe i może wywoływać problemy, takie jak biegunka, skurcze żołądka, wymioty lub gorączka. W skrajnych przypadkach pacjenci mogą być hospitalizowani z powodu ciężkiego odwodnienia. Salmonellą można się zwykle zarazić poprzez spożywanie skażonej żywności.

Bakterie Listeria powodują rzadką infekcję znaną jako listerioza. Można się zarazić, jedząc źle przygotowane mięso i niepasteryzowane produkty mleczne. Objawy obejmują wysoką gorączkę, bóle ciała, dreszcze, wymioty i biegunkę.

Galeria zdjęć ()

Źródło: Getty Images

Według dietetyka Duane’a Mellora problem z awokado polega na tym, że są one pełne składników odżywczych, które są dobre dla ludzkiego organizmu, ale sprzyjają również rozwojowi patogenów. Wiele z nich znajduje się na skórce owocu, więc jeśli zostawisz go w wodzie, prawie stworzysz ług, w którym mogą rozwijać się niektóre bakterie, zwłaszcza w lodówce.

Joy Perry

„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *