Większość deserów zawiera dużo cukru. Ograniczenie jego spożycia jest ważne nie tylko dla utraty wagi, ale także dla ogólnego stanu zdrowia. Spożywanie zbyt dużej ilości pieczywa i wyrobów cukierniczych o dużej zawartości cukru, tłuszczu i kalorii niekorzystnie wpływa na czynność serca i może powodować zatykanie tętnic. Istnieje kilka rodzajów deserów, które są szkodliwe dla zdrowia serca, jeśli są spożywane w nadmiarze, ale dietetycy wyraźnie ostrzegają przed spożywaniem deserów czekoladowych i słodkich wyrobów cukierniczych. Veronica Rouse, specjalista ds. żywienia kardiologicznego, w wywiadzie dla Znalazła wyjaśniła powód.
Czekoladowe desery i ciasta
Dobre ciasto czekoladowe jest gwiazdą każdego przyjęcia urodzinowego, wesela lub innej uroczystości, ale z pewnością nie trafia na szczyty list zdrowej żywności. „Ciasto czekoladowe to wysokotłuszczowy deser, pełen cukru i kalorii. Robi się go z masła, cukru, mąki, jajek i czekolady, które przyczyniają się do zatykania tętnic i zgagi. Choroby serca”, Powiedział rudzielec. Czekoladowe desery i ciasta zawierają tłuszcze nasycone i trans, które mogą podnosić poziom złego cholesterolu (LDL) i obniżać poziom dobrego (HDL). Obecność tych tłuszczów powoduje stany zapalne w organizmie, które ostatecznie mogą prowadzić do chorób serca. Dodatkowo, jeśli musisz dodać gałkę lodów do deseru czekoladowego, to jeszcze gorzej. Niektóre produkty mrożone, takie jak lody, mogą zawierać częściowo uwodornione oleje, które są źródłem kwasów tłuszczowych trans. Dlatego lepiej pozwolić sobie na deser lub ciasto czekoladowe tylko na specjalne okazje.
Ale bądź ostrożny. To, że te desery szkodzą sercu, nie oznacza, że sama czekolada jest niezdrowa, co wręcz przeciwnie, może mieć korzystny wpływ na jej działanie. „Ciemna czekolada to zdrowa alternatywa dla deserów, ponieważ zawiera flawonoidy, które poprawiają krążenie i obniżają ciśnienie krwi, eliminując ryzyko chorób serca” mówi ekspert. Dlatego zamiast czekoladowego deseru, spróbuj kawałka gorzkiej czekolady jako zdrowej alternatywy dla zdrowego deseru.
Słodkie wypieki
Podobnie jak ciasto czekoladowe, wypieki zawierają również cukier, mąkę i masło. Spożywanie zbyt wielu wypieków, takich jak pączki i ciasta, może prowadzić nie tylko do zatkania tętnic, ale także do wysokiego poziomu cholesterolu. Rouse nie poleca również szarlotki, która jest zrobiona z cukru, mąki, masła i jabłek. Połączenie masła i cukru nie jest dobre dla serca, ponieważ może powodować wysoki poziom cholesterolu i zatykanie tętnic. Szarlotka zawiera tłuszcze nasycone z masła i dodane cukry, które zwiększają ryzyko chorób serca.
Stany zapalne w organizmie, przybieranie na wadze i pogorszenie stanu serca są również spowodowane jedzeniem pączków smażonych na oleju zawierającym tłuszcze trans. Olej ten może również powodować wzdęcia i niestrawność. Zamiast ciastek bogatych w cukier i tłuszcz lepiej wybrać świeże owoce. To zdrowa alternatywa dla deserów, ponieważ ma niską kaloryczność i wysoką zawartość błonnika i przeciwutleniaczy, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie i poprawić zdrowie serca.
Spróbuj zrobić miskę mieszanych jagód lub pokrojone jabłko w mikrofalówce z kupą jogurtu greckiego. Słodycze możesz zaspokoić również jogurtowym parfaitem z naturalnymi słodzikami i owocami lub gorącą czekoladą. Spożywanie tych pożywnych deserów nie tylko pomoże zapobiegać zatykaniu tętnic, ale także przyspieszy metabolizm w celu utraty wagi.
„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.