DOSKONAŁY POST To potwierdzone! WHO ujawniła fakty: Kontrowersyjny słodzik może powodować raka

GENEWA – Już jest wynik badań, na które wszyscy czekali z niecierpliwością. Specjalna agencja Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) zidentyfikowała aspartam, substancję słodzącą należącą do przemysłu spożywczego, jako substancję potencjalnie rakotwórczą.

Działający pod auspicjami WHO międzynarodowy instytut badań nad rakiem IARC umieścił słodzik na liście produktów rakotwórczych. W literaturze naukowej wspomina się na przykład, że stosowanie aspartamu może być związane z rozwojem niektórych nowotworów wątroby.

Słowacki raj jest jednym z naszych najpiękniejszych obszarów przyrodniczych (źródło: TASR)

IARC umieściła słodzik na liście 2B, która liczy około 300 produktów. Są w nim np kwas kawowy, aloes, praca w przemyśle włókienniczym, zawód strażaka lub stolarza. Według dyrektora IARC, Mary Schubauer-Berigan, literatura naukowa dotycząca wpływu aspartamu na rozwój raka jest ograniczona. Wezwał naukowców do skupienia się bardziej na tym, czy stosowanie aspartamu zwiększa ryzyko raka, czy nie.

Zobacz galerię (3)

(Źródło: Getty Images)

Pomimo wyników badań Komitet Ekspertów WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) nie zmienił zasad bezpiecznego spożywania aspartamu. Komitet uważa, że ​​dzienna dawka nie większa niż 40 miligramów na kilogram wagi konsumenta jest bezpieczna. „Z napoju gazowanego zawierającego 200 lub 300 miligramów aspartamu dorosły ważący 70 funtów musiałby wypijać od 9 do 14 puszek dziennie, aby przekroczyć dopuszczalne dzienne spożycie”. stwierdza WHO w komunikacie prasowym. Według agencji Reuters podobny limit mają także inni regulatorzy na świecie.

Według JECFA informacje na temat związku między spożywaniem słodzika a rozwojem raka w organizmie człowieka nie są rozstrzygające. Przedstawiciele instytucji uważają, że konieczne jest prowadzenie bardziej szczegółowych badań, aby monitorować skutki zdrowotne w dłuższej perspektywie.„Nie zalecamy, aby konsumenci całkowicie zaprzestali przyjmowania (aspartamu)”. — powiedział przedstawiciel WHO Francesco Branca. Jednak jego zdaniem należy ograniczyć spożycie. „Jeśli konsumenci decydują, czy wybrać napój aromatyzowany aspartamem czy cukrem, myślę, że powinni rozważyć trzecią opcję – wodę pitną”. — powiedział Branka.

Aspartam jest używany do aromatyzowania wielu produktów spożywczych, w tym tak zwanych napojów dietetycznych „bez cukru”. Jednak eksperci twierdzą, że nie jest łatwo zastąpić go innymi substancjami, aby zrównoważyć smak.

Ida Richards

„Total twitterowy guru. Maven zombie. Myśliciel przez całe życie. Hardcore alkoholowy ninja. Przyszły idol nastolatków”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *