Dobra wiadomość dla miłośników burčiaków: ma dobroczynny wpływ na zdrowie! Ale uważaj na to

Wysokiej jakości burčiak zawiera również szereg substancji prozdrowotnych. Jednak dzienna dawka nie powinna przekraczać trzech decylitrów. Tak stwierdziła dla TASR Zuzana Klinčáková, kierownik wydziału wsparcia zdrowia Urzędu Zdrowia Publicznego (ÚVZ) Republiki Słowackiej.

Burčiak to sfermentowany moszcz winogronowy, rodzaj produktu pośredniego, który powstaje podczas produkcji wina o zawartości alkoholu do sześciu procent. Pomimo wysokiej zawartości cukru zawiera również szereg substancji prozdrowotnych, z których część pochodzi z winogron, a część z drożdży. Nie nadaje się jednak dla diabetyków.

„Zawiera głównie witaminy z grupy B, pierwiastki śladowe, minerały i cukry owocowe, żelazo, cynk i tiaminę, co poprawia pracę serca. Burčiak ma również korzystny wpływ na trawienie, układ nerwowy i skórę. Zawarty w nim kwas pantotenowy ma pozytywny wpływ na układ trawienny i błony śluzowe” – wyjaśniła Klinčáková.

Zaznaczyła jednak, że zasada nie obowiązuje, im więcej burciaka osoba pije, tym będzie zdrowsza. Duża ilość korzenia łopianu może wywołać burzę w naszych jelitach ze względu na zawartość drożdży„, ona dodała.

Według eksperta wysokiej jakości burčiak można rozpoznać po zapachu i smaku. „Ma żółtawy kolor z drobnym osadem. Zapach jest słodki, a smak słodko-kwaśny„- wyjaśniła, dodając, że lekkie zmętnienie jest spowodowane przez drożdże. Jeśli wino jest zbyt ciemne, może to oznaczać, że nie zostało zrobione z winogron, ale na przykład z jabłek.”Może się też zdarzyć, że winogrona zostały źle obrobione„, podkreśliła Klinčáková. Według niej dobry burčiak powinien być gruby i mieć osad na szkle. Jeśli jest cienki, można go rozcieńczyć wodą.

Joy Perry

„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *