Chcesz mieć promienną skórę? Licz na soczyste przepisy pełne witamin

Twoja skóra jest blada, opuchnięta lub odwodniona po trudnej zimie? Nie zaskakujący. Brak światła słonecznego w połączeniu z zimnem i niezbilansowaną dietą może mieć wpływ nie tylko na naszą kondycję, ale również na stan naszej skóry. Daj mu odpowiednie witaminy, a już wkrótce będziesz wychodzić na ulice z twarzą promienną jak wiosenne słońce.

Czy znasz witaminy dla urody?

Skóra bardzo szybko reaguje na brak snu, nawilżenia czy odpowiedniego odżywienia. Jeśli Twoja jest sucha i nadwrażliwa po długiej zimie, z tendencją do wzmożonego powstawania łusek lub trądziku, oprócz doboru odpowiednich kosmetyków nie zapomnij edycja menu. W szczególności nie powinno mu brakować świeżych owoców i warzyw, bogatych w „dobre” witaminy i błonnik.

  • Witaminy A, B lub E są uważane za witaminy kosmetyczne.
  • Równie ważne jest przyjmowanie witaminy C. Nie tylko pomaga ona w regeneracji komórek, ale także zwiększa produkcję kolagenu, co zapobiega powstawaniu zmarszczek i spowalnia procesy starzenia.
  • Błonnik z kolei pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych toksyn. Kiedy zostaną naturalnie usunięte z organizmu, Twoja skóra będzie bardziej odporna na wypryski lub trądzik.

Nasza rada: Świeże soki to doskonały sposób na szybkie i smaczne uzupełnienie witamin. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie ich w domu, szeroki wybór wysokiej jakości i niedrogich soków owocowych i warzywnych znajdziesz m.in. Kaufland. Jeśli zdecydujesz się na produkty marek własnych K-Biomasz również pewność, że nie zawierają sztucznych barwników, wzmacniaczy smaku ani aromatów.

Minestrone pełne witamin ugotować wg surowa dziewczyna

4 łyżki oliwy z oliwek

1 biała cebula

4 ząbki czosnku

150g obranej marchwi

200 g ziemniaków typu B, oczyszczonych

70g łodygi selera

70g przecieru pomidorowego

1 łyżeczka oregano

1 łyżeczka tymianku

1 puszka pokrojonych pomidorów

1 litr bulionu warzywnego

500 ml soku pomidorowego z solą morską K-Bio

80 g małego makaronu

2 liście laurowe, szczypta czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli

1 puszka białej fasoli

80g groszku/fasoli

80g cukinii

100g szpinaku baby

2 łyżeczki soku z cytryny

bazylia lub pietruszka do dekoracji

Na średnim ogniu podsmaż drobno posiekaną cebulę na oleju na złoty kolor. Dodać zmiażdżony czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Następnie dodaj twarde warzywa – szczypiorek, ziemniaki i łodygi selera, przecier pomidorowy, oregano i tymianek. Mieszamy i krótko smażymy, aż warzywa zmiękną. Dodaj pokrojone pomidory, bulion warzywny i sok pomidorowy z solą morską K-Bio. Zawsze możesz zastąpić połowę bulionu dowolnym sokiem warzywnym, aby uzyskać więcej smaku, witamin i koloru. Gotuj przez kolejne 10 minut i dodaj mniejszy makaron, liście laurowe, czarny pieprz i sól do smaku. Jeśli masz wystarczająco słony bulion, nie musisz dodawać soli na koniec.

Gdy ziemniaki i makaron się ugotują, wystarczy dodać umytą fasolę, fasolkę szparagową, cukinię i szpinak. Doprawić sokiem z cytryny. Udekoruj świeżą bazylią lub dodatkową kroplą oliwy z oliwek. Podawać z chrupiącym pieczywem.

– raport reklamowy –

Frederick Howe

„Irytująco skromny fan Twittera. Skłonny do napadów apatii. Gracz. Certyfikowany geek muzyczny. Twórca. Zapalony odkrywca. Student-amator”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *