Statystyki wskazują, że prawie 30 procent Amerykanów w wieku powyżej 18 lat ma wysokie ciśnienie krwi. Chociaż większość ludzi ma tendencję do leczenia wysokiego ciśnienia krwi za pomocą tabletek, istnieją inne, zdrowsze sposoby leczenia.
Ważna substancja – kwercetyna
To właśnie w cebuli kryje się jeden ze zdrowych zabiegów. Naukowcy z Uniwersytetu Utah skupili się na substancji występującej głównie w czerwonej cebuli: kwercetynie. Substancja zawarta w cebuli była od dawna badana pod kątem jej pozytywnego wpływu, na przykład na choroby zapalne, a nawet na raka.
W dwóch różnych badaniach stwierdzono, że przy stosowaniu substancji zawartej w cebuli górne ciśnienie obniżyło się o 7 mm Hg, a dolne o 5. Według badań kwercetyna z cebuli może znacząco pomóc w leczeniu wysokiego ciśnienia. ciśnienie tętnicze. Eksperci podawali badanym 730 miligramów kwercytyny dziennie.
Przeczytaj: Chlorella, superfood o działaniu detoksykującym
Cebula ma jednak także inne właściwości, takie jak zdolność dezynfekcyjna, obniżająca poziom cukru we krwi i cholesterolu. Cebula zwiększa także wydzielanie enzymów trawiennych i żółci. Oczywiście najlepiej jest jeść cebulę na surowo, np. dodając ją do sałatek. Jednakże kwercetynę można znaleźć także w wielu innych produktach spożywczych bogatych w ten naturalny lek:
- czerwone jabłka
- czerwone winogrona
- jagody
- czerwone wino
Przeczytaj: Olej kokosowy pomoże Twojemu mózgowi
„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.