W ostatnim czasie wzrosła liczba konfiskat w sklepach produktów spożywczych zawierających substancje niebezpieczne dla zdrowia.
Událostech247 informuje, że produkty w czeskich sklepach czasami nie są zbyt dobrej jakości. Na przykład mięso kurcząt z Polski czy Ukrainy zostało niedawno skażone bakteriami. salmonelli, która może poważnie zagrozić zdrowiu ludzkiemu. Problem w tym, że klient przy zakupie nie zdaje sobie z tego sprawy, w przeciwieństwie do np. kiełbasy spleśniałej, która na pierwszy rzut oka pokazuje, że nie jest w dobrym stanie.
Przewody mięsne
Inspektorzy Państwowej Inspekcji Rolno-Spożywczej regularnie przeprowadzają kontrole i chyba nigdy nie zdarzyło się, aby nie znaleźli żywności nieodpowiedniej. Jednym z częstych połowów jest właśnie mięso, najczęściej drób, który klienci kupują najczęściej. Uważana jest za zdrową żywność. Bardzo popularne jest mięso z indyka, które jest jednocześnie znacznie droższe od kurczaka. Klient oczekuje zatem, że będzie się dobrze bawił w domu i nie trafi do szpitala.
Osoby, które kupiły Mięso mielone z indyka – półprodukt mięsny, powinni zachować ostrożność. Mięso to na pewno nie było zdrowe, a osoba je jedząca miała poważne problemy zdrowotne. Zawierała bakterie salmonelli. Konkretnie była to partia 173024 z minimalnym terminem przydatności do spożycia 4 sierpnia 2023 r. Istnieje jednak możliwość aby klienci nadal mogli mieć ten produkt w domu w zamrażarce. Mięso sprzedawał sklep VELKÁ PECKA w Pradze 6.
Ogrzewanie tak, zamrażarka nie
Bakterie Salmonella powodują uporczywe wymioty i biegunkę i mogą poważnie zagrozić małym dzieciom, osobom starszym lub chorym. Zwykle powoduje to między innymi odwodnienie, a w cięższych przypadkach może prowadzić do pobytu w szpitalu. Wszystko, co musisz zrobić, to skosztować jeden kęs i możesz być naprawdę chory. Dodatkowo niska temperatura zamrażarki nie jest w stanie zniszczyć tych bakterii, więc nawet jeśli będziesz przechowywać w niej mięso przez rok, nie pozbędziesz się bakterii.
Bakterie te zwykle nie przeżywają temperatur sterylizacji lub pasteryzacji. Temperatura około 60 stopni Celsjusza powinna zniszczyć salmonellę w żywności. Konieczne jest jednak monitorowanie temperatury rdzenia żywności, ponieważ jest ona na ogół znacznie niższa niż temperatura powierzchni lub otaczającego środowiska. Jak wyjaśnia strona, w temperaturze 5 stopni Celsjusza salmonella przestaje się rozmnażać Państwowa Administracja Weterynaryjna. „Niestety mam doświadczenie z tą chorobą, latem zemściłam się za zjedzenie tatara, skończyło się na kroplówce”, opisała Hedvika Koutná z Přibyslavi do Událostem247.
Czy kupiłeś wymieniony produkt w domu? Podziel się tym z nami poniżej w komentarzach pod artykułem
„Amatorski ewangelista popkultury. Gracz. Student przyjazny hipsterom. Adwokat kawy. Znawca Twittera. Odkrywca totalny”.