SVÉT działa na Węgrzech od dziesięciu lat. Stowarzyszenie gastronomiczne traktuje wykorzystanie lokalnych składników w kuchni jako swoją pasję. Głównym celem SVÉT jest pełnienie roli pomostu łączącego wysokiej jakości składniki z kilkoma segmentami gastronomii. Stowarzyszenie przyznaje tę prestiżową nagrodę kulinarną tym wiejskim restauracjom, które identyfikują się z jego filozofią i są oddane wspieraniu wykorzystania lokalnych składników oraz zrównoważonego rozwoju w produkcji żywności.
ilustracja obraz
źródło: Villa Rosa
Dla László Ruprechta, prezesa SVÉT, Villa Rosa nie jest nieznanym terenem. Kultywuje przyjacielskie relacje z szefami kuchni w restauracji i od lat śledzi wysokiej jakości profesjonalną pracę, która ma tam miejsce. Szef kuchni, jeden z najbardziej wpływowych ekspertów w dziedzinie gastronomii na Węgrzech, jest zwolennikiem ustawicznego szkolenia. Nagrodą tą ocenia się know-how, dzięki któremu restauracja Villa Rosa położyła podwaliny pod jakość gastronomii.
obraz ilustracyjny
źródło: Villa Rosa
„Bardzo się cieszę, że oprócz restauracji Schwarz Bistro w Rumunii, do naszego programu otwarcia granic dołączyła restauracja Villa Rosa na Słowacji. Restauracja w Dunajskiej Stredzie oferuje dania doskonałej jakości, przygotowywane ze świeżych i wysokiej jakości składników pochodzących od lokalnych dostawców .Pracujemy również nad tym, aby taki system kontaktów, który pozwala na wykorzystanie surowców pochodzących z lokalnych hodowli i upraw w danym regionie, pojawiał się w kręgach jak najszerszych.W krajach takich jak Austria, Francja czy Włochy sprawdza się jako ugruntowany mechanizm, ale nie stanie się to z dnia na dzień. To długi proces. Cieszę się, że credo restauracji Villa Rosa pokrywa się z tą filozofią i że dużą wagę przywiązuje się również do edukacji gastronomicznej – powiedział László Ruprecht.
obraz ilustracyjny
źródło: Villa Rosa
Zwycięstwo w ŚWIATOWEJ nagrodzie mówi Restauracji Villa Rosa, że nie trzeba jechać daleko, aby zjeść wysokiej jakości jedzenie. Wykorzystanie surowców od lokalnych dostawców przyniesie nie tylko doskonałą jakość, ale także przyczyni się do rozwoju lokalnej gospodarki i zrównoważonej produkcji żywności.
obraz ilustracyjny
źródło: Villa Rosa
Dla Imre Bindicsa, szefa kuchni restauracji Villa Rosa, ta nowa, prestiżowa nagroda to wielki zaszczyt. „Nasza restauracja stawia na wykorzystanie sezonowych i regionalnych składników, mając przy tym na uwadze jakość i zrównoważony rozwój, niezwykle ważną dla nas jest współpraca z małymi producentami. Jesteśmy niezmiernie wdzięczni za uznanie ŚWIATÓW. Wielkim atutem nagrody jest to, że weszliśmy w ten sam grupy, jak restauracje Michelin, które również zasłużyły na ŚWIATOWE uznanie. Reprezentacja gastronomii na Węgrzech jest na wyższym poziomie, dlatego cieszy nas fakt, że dzięki tej cenie możemy umacniać naszą reputację” – powiedział Imre Bindics.
obraz ilustracyjny
źródło: Villa Rosa
ŚWIATOWE uznanie jest dowodem na to, że restauracja Villa Rosa kultywuje owocne relacje z lokalnymi dostawcami. Restauracja będzie nadal wierna swoim zasadom i nadal zobowiązuje się do korzystania z surowców pochodzących z regionu oraz przestrzegania zasad zrównoważonej produkcji żywności.
obraz ilustracyjny
źródło: Villa Rosa
Autor:
artykuł PR
„Całkowity ekspert w dziedzinie muzyki. Badacz Twittera. Miłośnik popkultury. Fanatyk telewizji przez całe życie”.