Według ministerstwa miałoby to tylko krótkotrwały skutek.
Obniżenie podatku od wartości dodanej (VAT) od produktów spożywczych ma jedynie krótkoterminowy skutek. Departament komunikacji Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MPRV) Republiki Słowackiej powiedział w odpowiedzi na oświadczenia wiceprzewodniczącego opozycyjnej partii Smer-SD Richarda Takáča, że rządy sąsiednich państw obniżają VAT na żywność, tylko rząd słowacki tego nie robi.
„Wiemy z doświadczenia, że obniżka VAT jest tylko efektem krótkoterminowym, a cena żywności w krótkim czasie powróci do pierwotnego poziomu, a wyższa marża skończy się dla handlowców” – powiedział sektor rolny mający wpływ na konsumenta. Ceny żywności.
„W kontekście fali podwyżek i tymczasowego wprowadzenia przez Polskę zerowego podatku VAT na żywność oraz regulacji wybranych cen żywności przez Węgry, MPRV SR rozważa wszelkie możliwe środki. Przypominamy jednak, że MPRV SR – zaznaczyło Ministerstwo Rolnictwa.
„W tym kontekście zwracamy również uwagę na aktualne zaproszenie 4.2 Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Republiki Słowackiej na lata 2014-2020 Wsparcie inwestycyjne dla przetwórstwa/marketingu i/lub rozwoju produktów rolnych. Na ten konkurs przeznaczono 170 mln euro dla poddziałania 4.2 i będą to „trwałe inwestycje w technologie (w szczególności sprzęt, maszyny, aparatura i sprzęt laboratoryjny) oraz inwestycje budowlane w sektorach żywności indywidualnej. Wspierane będą inwestycje w produkcję, magazynowanie i sprzedaż” – dodał MPRV.
Richard Takáč, wiceprzewodniczący partii Smer i członek Komitetu Rady Narodowej Republiki Słowackiej ds. Rolnictwa i Środowiska, powiedział, że „wybuchł wzrost cen, interweniowały sąsiednie państwa, słowacki rząd śpi” .
Według Takáča od lutego Węgry uregulują ceny sześciu wybranych produktów spożywczych. Również od lutego Polska będzie płacić zerowy VAT na żywność, nie mówiąc już o obniżeniu polskiego VAT na benzynę i olej napędowy z 23% do 8%.
BRATYSŁAWA / TASR
„Ninja z ekstremalnych podróży. Pisarz. Bezkompromisowy praktyk zombie. Fanatyk popkultury. Student”.