W sklepie mięsnym sprzedawali nieodpowiednie polskie kiełbasy – MSP

Kiełbasa zawierała zwiększoną ilość substancji rakotwórczych.

NAMESTOWO. „W ramach urzędowej kontroli żywności Wojewódzki Urząd ds. Weterynarii i Żywności przeprowadził Dolny Kubin w sklepie Janowiak Andrzej w Namiestowie, próbkowanie produktu Partia kiełbas góralskich 21309001, kraj pochodzenia Polska, producent KABANOS Jabłonka PL 12110317 WE – poinformował na swojej stronie internetowej Państwowy Urząd ds. Weterynarii i Żywności.

W analizowanej próbce stwierdzono zawartość powyżej granicy benzo(a)pirenu 4,9 µg/kg, maksymalnie 2. Zawartość WWA4 wyniosła 33,6 µg/kg, czyli była prawie trzykrotnie wyższa od normy. W momencie oględzin produkt był już wyprzedany.


Przeczytaj także Odwołali wyścig leśny na Orawie. Spółka publiczna nie chce jednak zwalniać Czytać

Ponadto wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) należą do substancji chemicznych, których negatywny wpływ na człowieka może objawiać się rozwojem nowotworów. Substancje te są w stanie zmienić strukturę ludzkiego DNA, co objawia się poważnymi chorobami onkologicznymi. WWA tworzą się również w żywności, która została pieczona, grillowana, wędzona lub w inny sposób poddana obróbce cieplnej w bardzo wysokich temperaturach.

Benzo(a)piren jest również silnie rakotwórczy i mutagenny, powstaje również podczas grillowania czy niedoskonałego spalania materii organicznej.
Dlatego jeśli masz w domu kiełbasę góralską, skontaktuj się ze sprzedawcą i zdecydowanie jej nie jedz.

Milton Harris

„Ninja z ekstremalnych podróży. Pisarz. Bezkompromisowy praktyk zombie. Fanatyk popkultury. Student”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *