Prawdziwą „śmiecią UE” jest Polska, ma najgorszą jakość żywności. Słowacy kupują je jako artykuły spożywcze

W raporcie Najwyższego Urzędu Kontroli RP stwierdzono, że polska żywność jest najbardziej niebezpieczna w całej Unii Europejskiej. Szczególnie dotyczy to Słowacji, ponieważ Polska jest drugim co do wielkości dostawcą żywności na Słowacji.

Jarmila Halgašová, lider partii Wolność i Solidarność dla Rolnictwa, powiedziała to po posiedzeniu Komitetu Rady Narodowej Republiki Słowackiej ds. Rolnictwa i Środowiska.

Polskie jedzenie można znaleźć w naszych sklepach, ale Słowacy lubią robić zakupy bezpośrednio w Polsce. Po obniżkach podatków jest dosłownie raj na zakupy i tankowanie.

Aż jedna trzecia nie spełnia norm higienicznych

Dodała, że ​​po kontroli przeprowadzonej przez stronę polską stwierdzono, że jedna trzecia dostarczanej stamtąd żywności nie spełniała norm higienicznych i nie posiadała odpowiedniej dokumentacji.

Najbardziej zaskoczyły mnie wyniki systemu szybkiego ostrzegania i informacji, w którym mniej więcej wszystkie ustalenia związane z mięsem drobiowym, czyli naruszenia wymagań mikrobiologicznych– wyjaśniła. Przypomniała, że ​​władze słowackie nie są odpowiedzialne za kontrolowanie wszystkich tych produktów.

Halgašová zwróciła się zatem do ministra rolnictwa Samuela Vlčana (nazwisko OĽaNO) o zwrócenie się o wyniki audytu do Komisji Europejskiej, jego wniosek o wyniki audytu został odrzucony.

Jozef Bíreš z Urzędu ds. Weterynarii i Żywności Republiki Słowackiej zwrócił się również o zintensyfikowanie kontroli dostaw polskiej żywności na Słowację, koncentrując się głównie na mięsie drobiowym, ponieważ są one najbardziej niejednoznaczne i znajdują się głównie w zakładach gastronomicznych.

Popieram osiągnięcie celu programowego Rządu, jakim jest ujednolicenie urzędowej kontroli żywności,Ona mówi.

Niskie ceny kosztem jakości

Przykro mi, że słowaccy producenci produkują zgodnie z bardziej rygorystycznymi normami higieny, są regularnie kontrolowani, ale nie są tak konkurencyjni. Na naszych półkach mamy dużo mięsa drobiowego z Polski i chciałbym, aby te produkty również spełniały wymagania i normy higieniczne.„Mówi. Nie chce, aby polskie produkty konkurowały ze słowacką drużyną jedynie niskimi cenami kosztem jakości.

Minister Vlčan powiedział, że wnioski Najwyższego Urzędu Kontroli RP są niezwykle poważne.

„ZUstalenia potwierdzają, że w przypadku Polski jest to problem systemowy, a mianowicie kontrola rozdzielona między ich trzy organy. Dlatego statystyki potwierdzają również, że żywność z Polski jest wadliwa, a nawet niebezpieczna.„powiedział.”

Wezwał opinię publiczną do rozważenia zakupu żywności w Polsce i obiecał zwiększenie kontroli żywności stamtąd. Chce przeprowadzić osiem razy więcej kontroli we współpracy z MSWiA.

Kilka surowych przepisów

Dlaczego polska żywność jest często gorszej jakości? W grę wchodzą lokalne przepisy. Pozwala to np. zabić wodę przez drób rzeźny. Jeśli jednak do zbiornika dostanie się tylko jedna skażona część, na przykład skażona salmonellą, bakterie są już obecne na wszystkich częściach. W naszym kraju dozwolone jest tylko chłodzenie powietrzem.

Polska ma też dużo korzystniejsze warunki produkcji żywności, żywność może produkować i sprzedawać prawie każdy, o każdej porze, nawet w domu w brudnym garażu. Ponadto Polska ma stosunkowo bogatą historię skandali żywnościowych, takich jak afera związana z solą spożywczą, czy odkupienie i śmierć chore zwierzęta, które nie miały czego szukać w rzeźniach.

Źródła: SITA, Webnoviny.sk

Milton Harris

„Ninja z ekstremalnych podróży. Pisarz. Bezkompromisowy praktyk zombie. Fanatyk popkultury. Student”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *