„Jeżeli nic się nie zmieni w ciągu trzech miesięcy, to świnie prawdopodobnie trzeba będzie się pozbyć. Ich hodowla już się opłaca i tracimy 10 koron za kilogram. I nie możemy konkurować z cenami w Polsce czy Niemczech” – powiedział Balcar.

Polacy zastanawiają się, ile mięsa Czesi mogą kupić w swoich sklepach.

Dziesięć kilogramów mięsa? Polacy to za mało, by się zastanawiać, ile Czechy są w stanie kupić

Jego mroczne myśli są na miejscu. Podczas gdy np. w Czechach udźca wieprzowa kosztuje około 75 koron, w Polsce można ją nabyć na różnych imprezach w cenie około 36 koron. „To właśnie ta podaż może całkowicie sparaliżować ten segment, zwłaszcza na granicy, a niektórzy hodowcy lub sprzedawcy produktów mięsnych mogą się znaleźć” – przewidywał Štěpán Křeček, główny ekonomista BH Securities, mroczną przyszłość Deníka.

Jednak nie tylko hodowcy i producenci w obszarze przygranicznym, ale także w głębi lądu. Na przykład ZD Sloupnice w regionie Svitavy, który prowadzi 13 sklepów mięsnych i produktów mięsnych pod marką Řeznictví Sloupnice. „Sprzedaż spadła ostatnio o około 10-15%. A to, co teraz zrobili z cenami w Poslku, to tylko kolejny gwóźdź do trumny o nazwie Czeska Produkcja Zwierzęca” – powiedział Jaroslav Vaňous, prezes spółdzielni Sloupnik, dodając, że obniżka w polskim Podatek VAT był tylko w ostatniej chwili.

Oprócz gospodarstw domowych gwałtownie rosnące ceny energii elektrycznej i gazu miażdżą również firmy

Ceny energii gwałtownie rosną. Państwo ma narzędzia, aby to powstrzymać, twierdzą eksperci

„Czechy są teraz dosłownie przytłoczone tanim importowanym mięsem. Zachodni producenci wyjechali głównie do Chin. Te sklepy są teraz w stagnacji, więc to mięso teraz do nas przychodzi. I tak nasi producenci mają duże problemy i będzie dużo firm to się skończy. Przecież mięso jest do 50% tańsze niż cena, którą możemy tu wyprodukować. A często jest to likwidacja. Więc ludzie odwracają się od nas i wolą jechać do Polki lub np. do Niemiec, ” dodał Vaňous.

Źródło: GazetaInni rolnicy również mają problemy. „Mamy koszt produkcji około 35,50 za 1 kg żywej wagi. W okresie od połowy sierpnia do dnia dzisiejszego sprzedajemy 1 kg tłustej wieprzowiny za 26 koron. moneta to 1090 koron” – powiedział niedawno Denikowi Petr Rylich z PIAS Suchdol. Spadki sprzedaży obserwowane są nie tylko przez rolników, ale także przez niektóre sklepy.