OSTRZEŻENIE! Piersi salmonelli pojawiły się w znanej sieci sklepów: nie masz ich w domu?

Zdjęcie ilustracyjne. Źródło: TASR / Štefan Puškáš

KOŠICE – Eksperci Słowackiej Inspekcji Handlowej ujawnili odkrycie salmonelli w piersiach kurczaka. Mięso pojawiło się na półkach znanej sieci sklepów. Upewnij się, że nie kupiłeś również tego produktu i nie spożywaj go.

Piersi z kurczaka są zdecydowanie jednym z popularnych produktów spożywczych, które można znaleźć w prawie każdym domu. Jeśli jednak w Twoim domu znajdzie się produkt ze sklepu Supermarket Fresh sro Strojárenská 11, 040 01 Koszyce, możliwe, że pojawiła się tam salmonella. Eksperci Państwowej Administracji Żywności i Weterynarii pobrali próbkę produktu z tego sklepu „Pierś z kurczaka bez kości i schłodzona skóra”, partia produkcyjna: 059, data ważności: 03.03.2022, kraj pochodzenia: Polska, producent: Zakłady Mięsne Wiesław Leśniak, Axentowicza 20a, Nowy Sącz 33-300, Polska, „ i udało im się tam wykryć m.in. salmonellę „Salmonella enterica serowar Enteritidis”

Chociaż ten produkt został już sprawdzony po upływie daty ważności, nadal może być przy Tobie. Wiele osób umieszcza swoje mięso w zamrażarkach, gdzie starcza na znacznie dłużej. Więc jeśli jeszcze ich nie jadłeś, lepiej ich unikać. Salmonella to choroba, w której „Osoba dotknięta chorobą odczuwa nudności, bóle brzucha, często wraca, ma silną biegunkę i gorączkę, która może przeplatać się z dreszczami. Małe dzieci, osoby starsze, ale także osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardzo podatne na choroby. Jeśli lekarz potwierdzi salmonellozę , należy przestrzegać ich zaleceń żywieniowych i higienicznych. Bakterie Salmonella przeżywają w przewodzie pokarmowym przez kilka tygodni po ustąpieniu choroby i zarażeniu innych członków rodziny”. Poinformowali o tym eksperci z Państwowej Administracji Weterynarii i Żywności na swojej stronie internetowej.

Podczas tej operacji znaleźli skażone piersi z kurczaka
Zdjęcie ilustracyjne. Źródło: TASR / Andreas Gebert / dpa

Dodali, że bakteria ta najczęściej występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego, „Na przykład mięso lub jajka. Salmonella może być również obecna w każdym niedogotowanym jedzeniu. Największym ryzykiem jest mięso, mięso mielone, produkty mięsne, produkty mięsne i drobiowe, jaja suszone lub surowe, produkty jajeczne (takie jak majonez, wyroby piekarnicze i cukiernicze nadziewane, różne kremy), lody (zawierające składniki mleczne), owoce morza – gotowane skorupiaków i mięczaków, żywych małży i ślimaków – takich jak małże, ostrygi, sery, masło i śmietana wytworzone z mleka surowego lub poddanego obróbce w temperaturze poniżej pasteryzacji. Salmonella może być również zanieczyszczona przez żywność pochodzenia niezwierzęcego przeznaczoną do bezpośredniego spożycia: kiełkujące nasiona, pokrojone owoce, niepasteryzowane soki owocowe i warzywne. » Dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co jesz i odpowiednio podgrzewać mięso.

Milton Harris

„Ninja z ekstremalnych podróży. Pisarz. Bezkompromisowy praktyk zombie. Fanatyk popkultury. Student”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *