Eksperci od kurczaków OSTRZEŻENIE! Klienci są narażeni na zarażenie się znaną chorobą

Podczas tej operacji znaleźli skażone piersi kurczaka. Źródło: TASR / Štefan Puškáš

BANSKÁ BYSTRICA – Specjaliści z Państwowej Administracji Weterynarii i Żywności zgłaszają niezadowalający produkt, który pojawił się na ladzie sklepu. Po dalszej analizie stwierdzili obecność Salmonella Enteritidis, która jest jednym z inwazyjnych gatunków salmonelli.

Mięso drobiowe pojawiło się na ladach sklepu Mäsokombinát NORD SVIT sro w Bańskiej Bystrzycy, na co zwracają uwagę eksperci Narodowego Instytutu Kontroli Narkotyków. W szczególności był to produkt „Pierś z kurczaka”, partia 28.05.2022 / 20220529, DS 2.6.2022, kraj pochodzenia Polska, dostawca Firma KABANOS Kojs Mirosław i Joanna Kojs-Kowalczyk, Spółka Jawna, ul. Spółdzielców 1, 34-480 Jabłonka. ”

Eksperci z Regionalnego Urzędu ds. Weterynarii i Żywności w Bańskiej Bystrzycy pobrali próbki przedmiotowego produktu podczas kontroli i po dalszej kontroli byli w stanie wykryć obecność Salmonelli Enteritidis. Jest to salmonella, która wraz z Salmonellą Typhimurium nosi nazwę Salmonella „Inwazyjna salmonella, ponieważ salmonelloza wywoływana przez te serotypy jest jedną z najczęstszych i najpoważniejszych infekcji przenoszonych przez żywność u ludzi” poinformuj personel Państwowa Administracja Weterynarii i Żywności.

Podczas tej operacji znaleźli skażone piersi kurczaka
Zdjęcie ilustracyjne. Źródło: TASR / Andreas Gebert / dpa

Mimo że ten produkt minął termin ważności, może nadal znajdować się w Twoim domu. Wiele osób po prostu wkłada piersi z kurczaka do zamrażarek, gdzie powinny wytrzymać znacznie dłużej niż oczekiwano w momencie zakupu. Więc jeśli jeszcze ich nie jadłeś, lepiej ich unikać. Salmonella to choroba, w której „Osoba dotknięta chorobą odczuwa nudności, bóle brzucha, często wraca, ma silną biegunkę i gorączkę, która może przeplatać się z dreszczami. Małe dzieci, osoby starsze, ale także osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardzo podatne na choroby. Jeśli lekarz potwierdzi salmonellozę , należy przestrzegać ich zaleceń żywieniowych i higienicznych. Bakterie Salmonella przeżywają w przewodzie pokarmowym przez kilka tygodni po ustąpieniu choroby i zarażeniu innych członków rodziny”. Poinformowali o tym eksperci z Państwowej Administracji Weterynarii i Żywności na swojej stronie internetowej.

Dodali, że bakteria ta najczęściej występuje w żywności pochodzenia zwierzęcego, „Na przykład mięso lub jajka. Salmonella może być również obecna w każdym niedogotowanym jedzeniu. Największym ryzykiem jest mięso, mięso mielone, produkty mięsne, produkty mięsne i drobiowe, jaja suszone lub surowe, produkty jajeczne (takie jak majonez, wyroby piekarnicze i cukiernicze nadziewane, różne kremy), lody (zawierające składniki mleczne), owoce morza – gotowane skorupiaków i mięczaków, żywych małży i ślimaków – takich jak małże, ostrygi, sery, masło i śmietana wytworzone z mleka surowego lub poddanego obróbce w temperaturze poniżej pasteryzacji. Salmonella może być również zanieczyszczona przez żywność pochodzenia niezwierzęcego przeznaczoną do bezpośredniego spożycia: kiełkujące nasiona, pokrojone owoce, niepasteryzowane soki owocowe i warzywne. » Dlatego ważne jest, aby zwracać uwagę na to, co jesz i odpowiednio podgrzewać mięso.

Morton Nicholls

„Zagorzały miłośnik zombie. Praktyk mediów społecznościowych. Niezależny przedsiębiorca. Subtelnie czarujący organizator”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *