Członek SaS był zszokowany przyznaniem się Polaków: Mamy najbardziej niebezpieczną żywność w całej Unii!

Co więcej, Najwyższy Sąd Obrachunkowy potwierdził, że mało kto w kraju obserwuje porażkę. Zwróciła na to uwagę RTV. Dodała też, że weterynarzy w kraju jest niewielu, więc często zastępują ich osoby z innym przeszkoleniem.

Galeria zdjęć (4)

Źródło: TASR / František Iván

Problemem jest również wysoki wskaźnik stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt. „Polska jest liderem w Unii Europejskiej w stosowaniu najsilniejszych antybiotyków w hodowli zwierząt. Stosuje się je dwukrotnie częściej niż w leczeniu ludzi” Rzecznik biura Lukáš Pawełski powiedział polskiej TVN. W ten sposób antybiotyki dostają się do organizmu człowieka wraz z mięsem i tym samym niszczą odporność.

Ponadto, według polskich mediów, instytucje odpowiedzialne za kontrolę żywności nie współpracują ze sobą. Z kolei obrońcy praw zwierząt zwracają uwagę, że 90% kontroli jest z góry zapowiadanych przez władze i że rzeźnie czy zakłady mięsne mogą się do nich przygotować.

Naukowcy karmią krowy

Galeria zdjęć (4)

Zdrój: Getty Images

Polska jest siódmym największym eksporterem żywności w Europie, ale otrzymuje najwięcej skarg. Jednocześnie na naszych stoiskach znajdziesz obfite jedzenie od naszych północnych sąsiadów.

Poseł Jarmila Halgašová (SaS) jest również oburzona takim werdyktem dotyczącym jakości polskiej żywności. Chce skontaktować się z Państwową Administracją Weterynaryjną i Żywnościową, aby rozpocząć intensywną kontrolę żywności z Polski. „Z przerażeniem przeczytałem raport o polskiej żywności, którą Najwyższa Izba Kontroli, najwyższy organ kontroli w Polsce, określiła jako najbardziej niebezpieczną żywność w całej UE” zdeklarowany.

„Oczywiście nie twierdzę, że cała polska żywność jest trująca. Ale proszę o zapoznanie się z protokołem kontroli”, ona dodała. Zastanawia się więc, czy niektóre z naszych sieci dystrybucji są nadal przekonane o oferowaniu globalnej jakości. „Nieustannie podkreślam, że Słowacy są wyższej jakości, ponieważ ich produkcja w ramach całego łańcucha żywnościowego jest pod profesjonalną kontrolą i często mamy bardziej restrykcyjne wymagania higieniczne”, powiedziała Halgasova.

Afrykański pomór świń

Galeria zdjęć (4)

Zdrój: Getty Images

Zwróciła też uwagę, że udział słowackiej żywności na półkach sklepów sieciowych jest nadal wyjątkowo niski. „Sklepy sieciowe nie robią nic, aby poprawić tę sytuację, próbują tylko przekonać nas, jak bardzo im zależy”. zdeklarowany.

„Wzywam sieci handlowe na Słowacji, aby zaczęły zachowywać się odpowiedzialnie w stosunku do swoich konsumentów, ich zdrowia i, co nie mniej ważne, gospodarki tego kraju” ona dodała.

Członek SaS był zszokowany przyznaniem się Polaków: Mamy najbardziej niebezpieczną żywność w całej Unii!

Milton Harris

„Ninja z ekstremalnych podróży. Pisarz. Bezkompromisowy praktyk zombie. Fanatyk popkultury. Student”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *